Monday, December 31, 2012

Baby muntah ikut hidung dan mulut

Salam, harini tergerak hati nak share info nih kepada para ibu yg baby masih dlm hari atau dah berumur 1 month yg mengalami masalah muntah ikut hidung dan mulut.

Masalah ini terjadi kepada saya ketika my nur imans dah pulang ke rumah..  setiap hari my Nur Iman Khadeeja akan muntah ikut hidung dan mulut. huhuhu.. kesian sgt tgk dier... lepas minum susu dah sedawa tp tgh2 tido atau jage tibe2 dier muntah ikut hidung dan mulut.. kite nih mmg tak rehat sgt.. tido ape tah lagik.. bukan ape takot mase kite tido dier muntah mcm tuh. \

Ada satu malam, mase tuh kat wad lagik... saye nih kat wad mmg tak tido.. yerlahkan.. anak kite anak prem... takot sgt.. anything can happen exspecially APNEA (lupa nafas for prem baby).. tido pon tido2 ayam ajer.. but i still keep think positive yg Allah sentiasa jage my babies.

Begini citernyer.. setiap malam adelah saat Mummy Aqualily jadi mcm org sasau (bak kate rakan sebelah katil yg selalu tgk saye kelam kabut menyusukan anak bile my babies 2-2 nangis) hehehe.. seperti biasa lepas menyusukan khadeeja saya susukan safiyya.... mase nak letak khadeeja dlm crib dier tibe2 dier muntah ikut hidung n mulut.. byk pulak tuh... huhuhuh mase tuh jugak angkat balik khadeeja bawak p jumpe nurse.. nurse terus terbalikkan dier n tepuk2 belakang dier sampai nangis n terus bawak p bilik rawatan utk check heart beat n pernafasan. Alhamdulillah.. sume ok.. sejak aritu.. kalo tidokan khadeeja kene tinggikan kepala.. around 45 darjah untuk elakkan muntah masuk balik ikut hidung. n prevent baby daripada tersedak.

Bila dah pulang ke rumah doktor bekalkan bermcm2 ubat... antaranyer ubt tahan muntah for baby.. my Paed ckp baby prem selalu muntah sebab di bhgian saluran makan n minum dier ade satu penutup yg mengelakkan makanan yg kite makan or minum keluar balik.. (muntah)  tapi for baby prem penutup di saluran itu masih tak kuat.. n sebab yg lain ialah diorg senang rase loya.. tu yg doktor bg ubat tahan muntah.. ubat tahan loya sebenarnyer..

so lepas nih kalo baby muntah ikut hidung n mulut cepat2 angkat baby.. meniarapkan atas peha dgn kepala kebawah sikit n tepuk2 belakang dier sampai dier nangis.. sambil2 tu kesat muntah yg kuar ikut hidung. Kalo baby dah menangis kuat.. maknenyer pernafasan dier dah ok.. kalo nmpak baby lemah or kurang nangis cepat2 bawak p hospital.. takot susu dah masuk paru2... baby dah susah nafas.

Thanks to Staff Nurse n Doktor at Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah.. kerana byk mengajar saya cara2 untuk menjaga baby Pre-Mature. (^_^).










Tuesday, December 25, 2012

My Imans Story (^_^)(^_^)

Assalammualaikum, ape khabar sume? lame tak update blogkan... tau2 dah ujung taun jer.. pada tarikh 12.12.12 aritu genaplah my Imans 9 bulan. Harini nak share my Imans pic from birth until now n kisah perjuangan dan perjalanan hidup mereka.. heheheh mcm kisah pengembaraan upin ipin pulak.

My Imans born on 12 March 2012 - 27 week of pregnancy.

Nur Iman Khadeeja weight is 970g

Nur Iman Safiyya weight is 880g

Kecikkan my Imans dlm gamba ni tak nmpak sgt kot tp ape leh saye ckp.. kepale diorg besar 3 jari saye jer. mcm botol mineral kecik.. tgklah pampers size newborn dekat safiyya tu kalo letak sebelah dier, papers pun lagik besar dari bdn dier... huhuhu.. dgn wayar sane sini, oksigen pulak terus masuk ke paru2, nk support paru2 sbb diorg prem kan organ2 dlm bdn sume tak matang lagik. Tapi ape pon syukur sgt2 pd Allah sbb my Imans survive. n sbg ibu mmg kene kuat n setiap kali jumpe anak2 mmg kene selalu happy n kuat semngat, bykkan selawat n berckp2 dgn anak supaye anak pon kuat semangat berjuang utk terus hidup. Lahir pd usia 27 minggu mmg byk risiko.. sbb baby kecik sgt n organ pon tak matang lagik.. mcm2 boleh berlaku mcm pendarahan dalaman, masalah jantung, paru2 n mcm2 lagik. Tak terkecuali my 2nd princess Safiyya.. selepas 4 hari bersalin, Safiyya mengalami pendarahan dlm perut, berak keluar darah kat feeding tiub pon keluar darah lama warna itam dari perut. Mase ni mmg sedih n takot sgt.. Safiyya pulak kene puase selame seminggu mmg tak leh bg susu pakai tiub.. so dier kene drip, transfuse darah 3 beg n masuk all nutrien melalui darah..  cucuk kat tgn kaki... huhuhuh... sedih sgt time nih... 

hari2 saye bedoa agar di panjang kan umur anak2... setiap kali pegi hospital mmg hari2 pegang, selawat n ckp2 dgn anak2 dlm incubator supaya tabah dan kuat semngat. Alhamdulillah selepas seminggu pendarahan dlm perut beransur pulih dan safiyya dah boleh minum susu balik seperti biase. Semua ni bantuan dari Allah. Terima Kasih Allah. 

1 Month

Safiiyya weight - 930g 

Khadeeja weight - 970g (berat same time lahir sbb 1 week lepas lahir berat dier drop sampai 910g)

Ni gambar Khadeeja n Safiyya kat wad nicu lagik mase berumur 1 month. time ni  masih pakai oksigen tp dlm kuantiti yg sikit jerlah. tiub biru kat mulut tu tiub utk feeding. diorg tak reti lagik utk menyusu bdn lagik sbb kalo ikut dlm perut time nih dier baru 7 bulan lebih. so hari2 saye perah susu n nurse akan bg susu melalui tiub. tiub tu masuk sampai ke perut tau. Kdang2 tgk nurse masukkan tiub kat my babies rase nk nangis jer... my babies pulak sukelah tarik tiub tu sampai keluar habis dari mulut, baby kan mane dier tau.. dier pon tak selesa ade tiub dlm mulut.


2 Month

Safiyya weight -1.26kg

Khadeeja weight - 1.39kg

tgh main dgn safiyya... sebelah tu incubator khadeeja


Alhmadulillah time nih dah kuar dari bilik nicu.. tuka ke bilik 4 (Bilik utk baby2 menunggu naik berat badan). time nih dah takde drip atau masuk ape2 nutrien dlm darah. tp every week doktor akan amik darah utk check hb dalam darah. hmm time nih pon kesian my babies.. nak amik darah baby bukan senang urat halus sgt.. mesti kene doktor pakar jugak yg amik. kalo surah doktor2 yg junior nih mau 2 -3 kali tak lepas amik darah.. dgr anak kite nangis yg tak tahan. ibu pon nangis sekali. Di sini pon my babies adelah 1 kali kene masuk darah jugak sbb kurang darah.. bg nurse2 kat sini transfuse darah utk baby2 prem nih pekara biase sbb baby2 prem nih masih tak dpt lagik nk hasilkan darah sendiri.


3 Month

Khadeeja weight 1.65kg n Safiyya weight 1.61kg

3 Month, pindah ke wad 6C.. time nih saye kene stay kat wad n anak2 pon dh dpt tido dgn saye.. so sepanjang kat wad nih saye kene fully breastfeed my babies sampai lah berat dieorg 2 kilo ke atas.  bg saye time nih mmg agak mencabar... n kene byk bersabar.. sbb nk breastfeed 2 org kan... kurang rehat kurang tido tu pekara biaselah.. hubbylah selalu support saye.. hari2 hubby datang melawat kami.. n kalo hubby dtg dpt lah saye rehat sekejap. 

4 Month

4 Month... Alhamdulillah akhirnye kami dah dapat balik ke rumah.. home sweet home.. time nih berat khadeeja 2.0kg n safiyya 1.98kg. kalo ikutkan time nih lah saye sepatutnyer bersalin, n my due date ialah 8 june 2012.  Doktor pon dah ckp.. umo diorg kene tolak 3 bulan dari tarikh lahir.. 


5 Month

5 Month, mase nih dah tak nak dah bedung2 hehehehe

6 Month
Safiyya

Khadeeja

mase ni ktorg p hospital utk buat ROP, Check mata... doktor nak tgk perkembangan mata diorg.. al maklumlah prem kan every month mmg kene p hospital utk tgk progress diorg.

7 Month

my babies growing up so fast.. Thanks Allah for the beautiful gift.

8 Month


dah pandai main same2. =)

9 Month
kusyuk!! tgk twinkle2 little star.. sambil senyum sorang2.. hehehe


video
my Imans 9 month (a.k.a 6 Month)






All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers