Thursday, October 11, 2012

Samsung Galaxy Tab 10.1 cannot switch on

Salam, sekadar perkongsian kepada sesiapa yg ada Samsung Galaxy Tab 10.1 dan mengalami masalah tak boleh nak "switch on".

ini berlaku pada tablet saya... bateri dah low, saya switch off n sambung wayer charger utk charge bateri tp tibe2 my tablet tak tunjuk pon gambar bateri sedang charge... senyap sunyi ajer tablet saye.. saya pon try on balik tablet tp tak boleh switch on pon...

so saye pon on laptop n tnyer en.Google akhirnyer jumpe solution.

kalo jadi mcm tu.. buat mcm ni..

pasang wayer charger, tekan button on n pada masa yg sama touch screen dlm masa 30 saat.

tadaaaa... dah on balik..

thanks to org yg bg solution ni... =)

65 comments:

  1. tq so much....huhu...dr pg td lg tab leh nak on...dah la esk ada presentation...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul sya punya tab btjaya di on kn smula... terima kasih atas petua yg berguna..

      Delete
    2. Btul sya punya tab btjaya di on kn smula... terima kasih atas petua yg berguna..

      Delete
    3. Punca rosak saya tak tahu.. Tapi tengah cuba.. Tak menjadi pon.. Sebb hp beli atas tangan orang jea tu.. Adehh

      Delete
  3. Pergh betul lah.....dah boleh ON...TQVM....akhirnya...dok risau dr td pagi...nak cari resit...nak pegi samsung centre....

    ReplyDelete
  4. Mine still cannot on!!Huhuhuhu....smlm anak main2 game n tsalah pegang tab terjatuh..sebab tu ke??

    Pas caj bateri, biar jelah ingt mlm td nk bc artikel sket sblm zzz, tp xbole on...

    ReplyDelete
  5. Alamak, kalo jatuh takot inner problem.. Sy punyer tak penah jatuh.. Cume takleh on je rasenyer kalo tak leh on jugak better mamma mia bawak p servis center

    ReplyDelete
  6. wah...TQVM...selamat bleh on blik...sy dh cuak giler dh nape tetibe tab terpadam n dh xbleh on . :)

    ReplyDelete
  7. sumpah mmg jadi. dah 2 hari pelik nape tab xle on. tq so much for ur help :)

    ReplyDelete
  8. thank you so much. thanks for the solution. million thanks ! :)

    ReplyDelete
  9. Thanx a lot.. Seriau darah sy td x leh nk on tab.. Terima kasih byk2..

    ReplyDelete
  10. thanks baru boleh on tab dari semalam x boleh on

    ReplyDelete
  11. Terima Kasih. I just encountered the same problem. Bila buat macam you recommend, alhamdulillah. Panik sekejap sebelum tu. :)

    ReplyDelete
  12. Tqvm.. Memang bole on la. Gelabah gk sy bla tab neh xbole on.

    ReplyDelete
  13. Memang betul2 jadi la....thanks! Dah rasa seram sejuk dah pasal bru 10 hari jer beli...beli kat kl, tp skang kt langkawi...fuuhhh....tq again. Tapi apa punca ekkk?

    ReplyDelete
  14. Sya da wat cm 2 tp dia on kjap je..pas 2 off smula...huhuhu cmne

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah...it works.....!..:)

    ReplyDelete
  16. effectiveeee! thankyouuu so much!

    ReplyDelete
  17. Fuhhhh...br jadik kat tab saya td ni..
    Saspen bangat..peluh mcm2 jantina da kuar..
    Mmg berkesan..thanks coz kongsi info ni.. :)

    ReplyDelete
  18. saya dh try, tp tab sy masih x nak on. someone plz help me. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. same ! saye pun mcm tu ! still x ble on jga . awk pnya cm na ? ok dah ke ?

      Delete
  19. memang betul la...tab sy pun xleh on, pastu bila cuba tips nie dah boleh on balik...suka sgt!!rasa nak loncat2!!!tq yer...

    ReplyDelete
  20. SAYA DAH KREDIT BLOG AWAK UNTUK INFO BERKAITAN NIE...
    AWAK BOLEH TENGOK KAT BLOG SAYA...
    http://iedaasuzi.blogspot.com/2013/05/petua-untuk-samsung-galaxy-tab-tak.html

    ReplyDelete
  21. fuhh.. lame betui tak bukak entry nih.. ramai jugak ade masalah tab x leh switch on mcm saye.. gembire dpt membantu kawan2... kepade yg masih tak dpt nk switch on tablet.. cepat2lah anta p service center k.. Sharing Is Caring.. =) thanks all.

    ReplyDelete
  22. tq for the solution...dr smlm asyik meroyan sbb tab xleh nk on..pg td dh mintak advise dr mmbe n die pn still tgh searching..tbe2 terbukak blog ni n mmbe pn try follow the instruction, then my tab was on...tq so much..

    ReplyDelete
  23. Nasib baik x gi tukar bateri. TQ.

    ReplyDelete
  24. tghari td blackout note 10.1 saya ni. sampai skrg xleh on. da try mcm yg disebutkan d atas, tp tetap x leh... Allah... fyi, tab ni xpernah jatuh, diguna secara elok, batery hanya d charge 2 ke 3 hari sekali berbanding ramai org hampir tiap2 hari. masa blackout tu betry dalam 70%...camana ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macammna awk pnye da ok X? sy pon dah try buat tp xbole.. ape awk buat next?

      Delete
  25. Alhamdullillah.. terima kasih sangat2 pasal share benda ni.. saya doakan awak mudah rezeki dan gembira selalu..

    ReplyDelete
  26. msalah same ngn sye..tp dah anta kedai...bru terbaca cara nie

    ReplyDelete
  27. Saya pernah kene, tab 2..hantar kedai tinggalkan sehari pon dia x leh settle. Dia nak hantar kilang.. Sy x bg.. lepas 2 hari try cas balik boleh on.. td jadi balik. Sy terus google. Sian anak sy ingatkan angkara dia. Mane tau tgh cas dia cabut2... Try cara ni.. betul2 on lah tab saya.

    ReplyDelete
  28. thanks a lot sebab share info ni.baru tadi panik tiba2 tak boleh on.haa sudah! pastu on pc try gugel, jumpa ur tips.Alhamdulillahh dah boleh on. thanks againnn :D

    ReplyDelete
  29. tablet sy ary tu stuck kt logo samsung tym turn on..pstu tngu pny tngu sy pn wt hard reset..then sy tkn reboot trus off cmtu je..sy try brp kali da nk turn on blik tp xjd jg..byk cara da sy try tp xjd..tkn button on dgn volume up down sume xjd jg..smbg charger then try turn on pn xjd jg..ad ssiapa bly tlong x..??plzz sgt2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat mcm mana ya saya punya jadi mcm ni skang ni. huaaaa

      Delete
  30. Tq....dah boleh on tab sy....pa

    ReplyDelete
  31. Tab sy xdpt on. T'hang kat logo android tu mse nk switch on. So, mcm mn ye??

    ReplyDelete
  32. Perghh...mmg mujarab la, thanks 4 this info! alhamdulillah...

    ReplyDelete
  33. sy try tk leh juga aduii...sy punya tab7

    ReplyDelete
  34. Sy try.xblh pon.
    Hp sy samsung galaxy tab s

    ReplyDelete
  35. Saya pun tak dapat juga, tab s 8.4.

    ReplyDelete
  36. Saya pun tak dapat juga, tab s 8.4.

    ReplyDelete
  37. Sy guna note 10.1...dh wat mcm kat tp xleh jgk

    ReplyDelete
  38. As salam. Buat pengguna samsung tab S 8.4. Saya pun dah try cara ni tp tak boleh juga. Cuba korang bukak sim dlm tab korang tu. KEmudian tekan butang on dan butang volume (up or down... try la memana. Saya dah tak ingat). Saya buat menjadi. TAb sy dah on semula in 15sec... gud luck

    ReplyDelete
  39. As salam. Buat pengguna samsung tab S 8.4. Saya pun dah try cara ni tp tak boleh juga. Cuba korang bukak sim dlm tab korang tu. KEmudian tekan butang on dan butang volume (up or down... try la memana. Saya dah tak ingat). Saya buat menjadi. TAb sy dah on semula in 15sec... gud luck

    ReplyDelete
  40. Waaa petua nih betul2 mujarab weeeyyy. Terima kasih ....

    ReplyDelete
  41. Sy punya galaxy note tab 10.1 still xbole on even dh buat mcm2 cara. Dua kali g kdi telefon dorg pn xleh nk buat even format. Hantar ke samsung service pn dorg xleh wt n bgtau yg tab sy kna tukr motherboard rm700 lbh. Come on laa.. Tab sy xprnh de problem cuma smlm je stuck dkt samsung xnk ke home screen xkn le motherboard rosak!!! Bengangnya... Rm700 baik beli br ye x...huwaaa

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum.....tab saya semalam kena mcm tu on tk leh...sy charge dalam masa sama sy on tk boleh pun yg skit ati tel panas pas tu gmbar bateri charge tu ada kejap padam kejap ada blk gambar charge tu mcm tk lekat ...tolong tolong

    ReplyDelete
  43. aduh..kne jgk..tetiba tgk tab s mati dah time cas dlm kete...da wat mcm2 cara seperti di ats xmau jgk..da siap bukk abs cabut bateri xmau jgk..ade cara lain x?

    ReplyDelete
  44. Terima kasih akhirnye tab saya boleh buka ~ 😊

    ReplyDelete
  45. Terima kasih akhirnye tab saya boleh buka ~ 😊

    ReplyDelete
  46. As salam..tab sy bleh on tp bekelip2 je..mcm tu je...

    ReplyDelete
  47. As salam..tab sy bleh on tp bekelip2 je..mcm tu je...

    ReplyDelete
  48. Alhamdulillah...tq sangat2...phone sy jatuh n tak boleh on...dah nk nangis. Sy bertawakkal n google2 jumpa blog ni....Hanya Allah ja yg dapat balas pertolongan awak....Tq so much....trik juga menjadi untuk smart phone....

    ReplyDelete
  49. Thanks ssgt.. cm nk gler ttibe tab br bli x bole on.. bateri caj trus x msk plk tu.. just nk kongsi pgalamn.. bole try cm tab 10 n tab s84.. sy kluarkn sim card n memori kad n tkan button on n volume dlm 20 second... charger biar on trpsg.. lps tu br kluar lmbg bateri tgh caj... thanks ssgt dgn info2 diats...

    ReplyDelete
  50. Terima kasih...petua mujarab....

    ReplyDelete

All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers