Monday, November 2, 2009

L I F E W I T H B R A C E S

Glossary of orthodontic terms

  • Archwire: Wire running between braces which exerts a force to direct teeth to move in a desired direction.
  • Headgear tube: The tube on the upper molar band where the headgear is attached to the teeth.
  • Ball Hook: A part of the bracket used for attachment of the rubber bands.
  • Rubber Tie: A grey, colored, or clear tie used to secure the arch wire to the bracket.
  • Steel Tie: A small steel wire tied to the bracket to secure the arch wire to the bracket.
  • Coil Spring: A small spring placed around the arch wire to either maintain or increase space between teeth.
  • Elastics: A rubber band used to move teeth in a prescribed direction.
  • Gingiva: The soft tissue around and between the teeth.
  • Orthodontic Band: A stainless steel ring placed around back teeth to hold the arch wire.
  • Bracket: A small stainless steel brace glued to the teeth to hold the arch wire.
  • Overjet: The amount the upper front teeth protrude out in front of the lower front teeth.
  • Overbite: The amount the upper front teeth overlap the lower front teeth in a vertical direction.
  • Crossbite: When the upper teeth are positioned inside of the lower teeth. Ideally all the teeth of the upper arch should be positioned slightly outside of the lower arch.
  • Expansion Appliance: An appliance used to widen the top jaw.
  • Headgear Strap: A strap used on the back of the neck or around the crown of the head which is attached with hooks to the upper molars to help move the top teeth backwards.

Avoid all hard, sticky or chewy food (in other words, the things that you like the most).

  • Ice: You've got to be kidding. Don't even think of it.
  • Pizza Crust: Not a good idea. It is probably fattening and a non-pizza crust diet would probably do us all good.
  • Hard Pretzels: You might as well be eating rocks.
  • Rocks: You might as well be eating hard pretzels.
  • Doritos, Tacos, Tostitos, Cheetos, Fritos, etc.: All are some of my favorites, but for now, should be avoided.
  • Hard Rolls or Bagels: The last patient who ate these stayed in braces for 8 1/2 years (or close to it).
  • Beef Jerky, Slim Jims: Does anybody really eat these anymore?
  • Suckers and Tootsie Pops: I will bet that the temptation will be too great and you will bite.
  • Nuts: What do you think?
  • Pencils and Pens: A deadly delicacy during test time. Think twice.
  • Popcorn: Only if soaked in a soft drink for 20 minutes first and then each and every kernel dissected out.
  • Raw Carrots: These are fine — after they have been placed in a blender on high for about three minutes.
  • Carmel: Give me a break!
All of these foods will break brackets and loosen bands. Sometimes you may not discover something is broken until hours later.

Just say no! And walk away.

Monday, October 26, 2009




~~" i just need someone care about me.. know what i'm doing.. where i'll go.. can be my shoulder to cry on.. can u be part of my life? give me love i never had.. Make it all better when I'm feelin' sad..Tell me that I'm special even when I know I'm not.. Make me feel good when I hurt so bad
Give me more lovin' from the very start.. Piece me back together when I fall a part..
Tell me things you never even tell your closest friends " ~~ QUOTES


****************A.Q.U.A.L.I.L.Y*****************

Sunday, October 25, 2009

24 Perkara Jangan Dilakukan

1- Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini tidak disukai oleh ALLAH S. W. T.
2- Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar). Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.
3- Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.
4- Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.
5- Jangan tidur selepas solat subuh, nanti rezeki mahal (kerana waktu pagi itu membuka segala pintu keberkatan)
6- Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan doa makan. Nanti makanan yang dijamah adalah dari muntah syaitan.
7- Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan atau kebaikan. Takut-takut anda mati dalam perjalanan.
8- Jangan pakai kasut atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.
9- Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
10- Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dan baiknya.
11- Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
12- Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
13- Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Ia boleh merosakkan silaturrahim.
14- Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH S. W. T. dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.
15- Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
16- Jangan banyak ketawa nanti jiwa mati.
17- Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang orang kepada kita.
18- Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH S. W. T.
19- Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.
20- Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat tinggal jin kafir dan syaitan.
21- Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makanan jin.
22- Jangan lupa membaca BISMILLARRAHMANIRAHIM dan salam ketika masuk ke rumah. Dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.
23- Jangan memakai tangkal kerana ALLAH S. W. T. tidak sempurnakan agama seseorang itu jika memakainya tangkai. Ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal, bukan kepadanya.
24- Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata 'jangan'. Sebab semuanya untuk kebaikan dan kesungguhannya ALLAH S. W. T itu lebih mengetahui.

~ Yang baik itu adalah dari ALLAH S. W. T. dan yang buruk itu dari hambanya juga ~


Tuesday, October 13, 2009

Wedding Ideas

Salam.. hai kengkawan.. aku skang ni perlukan pendapat rakan2 mengenai wedding aku nnti. Aku dah ade idea utk beberapa pekara yg aku dah pikir.. tapi tak bg tau lagik kat si dia heheheh...

Antara idea2 utk majlis tersebut :

-Theme - Gold Krim or Dark Gold

-Door Gift-
->>Dewasa ~ bekas telur cantik (beli siap kat Nilai) +
~ telur rebus
->>Kanak2 ~ Uncang gule2

->>Rakan2 ~ beg kertas + kepek peket kecik2 + kipas + gule2

-Main Table - >> beg kertas + cup cake + kipas + potpori

-Flower Girl 4 org ->> Baju tempah + Skaf = Kak Fara (Tailor) rm?? (belom tau lagik)

-Bunge Telur Gold Silver - >> beli siap kat Nilai (baper tangkai aku pon tak sure)

-Hantaran Tema Bunge Dip Gold ->> tempah kat pakcik Kak Fara = rm??

-Catering - >> Order kat Muar


Lokasi membeli barang2 sume kat Nilai kalo ade idea tempat2 len leh bgtau kat aku... =). kalo kengkawan ade idea2 len leh share kat sini.. so far sume ni masih dlm perancangan dan pertimbangan... ni baru idea2 spontan aku... hehehe



>>>>>>>>>> A.Q.U.A.L.I.L.Y<<<<<<<<<<<<<



Tuesday, October 6, 2009

Alhamdulillah.. satu pekara sudah selesai..


sabtu.. 3 Oktober 2009, aku telah menjadi tunang org.. hehehe.. cam tak caye jer.. tapi Alhamdulillah.. sume sudah selesai.. kepada rakan2 ku sekalian.. aku minta maap byk2 ek.. bukan tak moh jemput korang.. tapi majlis ni wat kecil-kecilan aje.. n Al-Kisah aku nak bertunang n pon dramatic cikit... heheh..
kisah nyer camni.. sepatutnyer pihak lelaki datang mer
isik jer.. tapi tiba2 keluarga belah aku... suh tukar jer event dari merisik kepada bertunang.. ehehhe.. aku tau pun lagik 4 hari dari tarikh sepatutnyer.. ape lagik kelam kabut aku.. hehehehe.... sik baiklah.. rakan2 taulan n sedare mare .. ramai membantu.. aku bersyukur sgt hehehe..


Ketibaan rombangan meminang dari sebelah lelaki


huhu.. saat di sarungkan cincin inilah time rase sebak.. terharu sume ade..


cam bese.. my bestfriend mesti ade.. hehhe

hehe.. amik gambar bersama tunangku dan keluarga... sebelum mereka berangkat pulang

alhamdulillah.. selesai sudah majlis bertunang antara Saiful dan Khairunnisa...

mekacih ek.. sedare mare n kawan2 terharu asenyer.. jasa dan budi anda sume akan ku kenang hingga ke akhir hayat....


***********~A.Q.U.A.L.I.L.Y~***********

Saturday, September 12, 2009

Ketika Cinta Bertasbih...


Salam, aku ingin mengucapkan ribuan terime kasih kepada seseorg yg istimewa kerana menghadiahkan buku novel yg hebat dan mmg teringin aku nak baca selepas buku "Ayat-ayat Cinta" iaitu buku novel "Ketika Cinta Bertasbih" yg di tulis oleh Habiburrahman El Shirazy


Berkisah tentang perjalanan pemuda 28 tahun bernama Khoirul Azzam yang menuntut ilmu S1 di universitas Al Azhar. Sejak ayahnya meninggal, ia harus menghidupi dirinya dan keluarganya. Untuk menunjang ekonominya ia harus merelakan tertinggal mata kuliahnya demi berjualan tempe dan bakso. Karena berjualan itu, S-1nya baru dapat diselesaikan dalam waktu sembilan tahun. Azzam diceritakan bersaing dengan Furqon, sahabatnya yang hampir lulus S-2 termasuk ketika melamar seorang gadis muslimah cantik, cerdas dan juga hampir lulus S-2.

Melalui variasi tulisannya yang selalu berjudul dan bertema cinta, penulis rupanya ingin menekankan makna cinta yang sebenarnya. Yaitu cinta berlandaskan syariat Allah. Nuansa cinta islami muda-mudi terutama mahasiswa al Azhar tercermin di dua novel Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih.

Saturday, August 29, 2009

Kenapa orang yang salah?

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan
kita pada masa depan.
*memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
*memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

p/s : Sesungguhnya pengalaman itu mengajar kita supaya lebih berhati-hati melayari kehidupan.

UTK PERTAMA KALINYE

salam... hi kengkawan.. 2 hari lepas aku kene outstation UTK PERTAMA KALINYE.. ke JB, ktorg stay kat hotel Good Hope. hotel tu dulu2 5 star.. tapi sebab skang hotel tu dah lame so skang turun taraf n jadi 3 star jer.. cian hotel tu. bertolak dari kl kul 7 lebey... kak Fara amik aku ngan Dee.. singgah stsn minyak isi minyak n pam tayar.. sampai JB kul 10.30a.m, sampai jer terus meeting n demo sistem.. huhuhu penat2... check in hotel kul 12 lebey.. pastu p balik kat lab.. sambung demo lagik... kul 4 lebey ktorg habis demo.. sebelum balik hotel kak fara bawak jenjalan kat UTM.. so UTK PERTAME KALINYE aku melihat UTM.. lepas jenjalan ktorg terus balik hotel... time to sleep.. ehhehe..

ktorg pon berehatlah kat hotel sampai buke.. ktorg buke kat hotel Good Hope.. ade buffet kat situ.. makanlah sepuasnyer.. aku makan sampai badan menggigil sbb last menu aku ialah ais krim.. dah kenyang ktorg pon nek atas balik continue wat koje... esok sistem kene wat testing.. so kenelah betuikan error2 yg tak patut kuar.. huhuh.. inilah saat2 yg aku tak larat... aku tido kul 1 lebey sbb nak fix error.. kul 4.30 bangun tuk sahur... sahur pon hotel ade sediakan buffet.. aku makan nasik sikit ngan ayam kicap + roti bakar + air nescafe. pas makan.. aku continue lagik wat koje... sampai kul 8 lebey... huhuhuhuhu penat otak aku.. tapi kene jugak push.. sbb nak settlekan b4 testing sistem..

kul 9 lebey kotrg pon p lab.. jumpe progammer (en.razib) tu utk wat testing.. start jer testing sistem.. aku, dee n kak fara stand by tuk betuikan error on da spot.. kalo mase testing ade bugs ker ade error len ker.. sekali byk daaa error... ktorg struggle giler betuikan error2 yg diorg jumpe.. ktorg stay kat lab tu sampai kul 4 lebey..pastu after diorg bg kesimpulan tuk sistem tu ktorg pon balikkk.. yehhhh abis dahh keje... fuuhhhhh... saat melangkah kuar dari lab tu adalah saat yg sgt mengembirakan.. macam org baru lepas berperang... ehheheh...

Sebelum balik KL.. ktorg singgah umah kak fara kat pontian.. besttt ooooo belakang umah kak fara laut... bestnyer.. tido leh dgr bunyi ombak.. huhuh... mak kak fara bekalkan ktorg buah mangge yg sedap... ngan buah kurme.. tuk berbuke tgh jalan.. ktorg singgah umah kak fara tak lame just singgah salam2 (bak kate kak fara).

pukul 5 lebey nak pukul 6 ktorg dah stat perjalanan balik ker KL.. kak fara singgah petronas isi minyak.. aku ngan dee turun kete singgah mesra beli air kotak tuk buke nnti.. tibe2 ade org jual buah-buahan kat situ.. dee pon membeli "buah pulasan" heheheh.. aku penah tgk buah tu.. tak penah makan pon.. so UTK PERTAME KALINYE.. aku makan buah pulasan. (cian aku 25 tahun idup tak penah makan buah pulasan).

Lepas isi minyak perjalanan di teruskan sampai waktu berbuke ktorg pon makan.. dlm kete.. alas perut dulu dgn buah kurma n mangga n buah pulasan. Kak fara ajak aku makan kat restauran jejantas.. eehhehe so UTK PERTAME KALINYE aku makan kat restauran jejantas tu.. ktorg makan kfc kat situ..

lepas makan kfc n solat kat situ.. ktorg pon terus balik.. KL.. aku dok sebelah kak fara.. mate dah tak tahan ngantukk.. aku pon tertido lah sampai sampai umah aku dlm kul 10p.m lebey.. .. kikiki... sampai jer umah dah mamai dah.. lupe nak amik beg baju dari bonet kete.. sik bek kak fara bg tau.. hehehe.. aku masuk jer umah... tgk adik aku terus masuk bilik n tido.. sampai sahur...

Thursday, August 13, 2009

Al-kisah kereteku yg accident

Tersebutlah kisah... di suatu pagi.. aku terlambat pergi kerja.. bangun pagi stat2 engine dimulakan dgn bismillah.. pastu terus vroom..vroomm.. sepantas kilat aku sampai tmpt keje.. (x abis tulis lagik nnti continue).. sabar yer para pembace..

Thursday, August 6, 2009

Adik aku langgar dinding..

Salam... mesti koragn pelik tgk tajuk tukan.. hehehe.. al kisah nyer bermule camni.. aku baru balik dari keje.. bukak pintu jer.. tibe2 adik pompuan aku ckp.. "kak, jari kaki org patah.. " huh..!! biar betui.. aku pon tgklah.. mmg ade bengkak n biru2 sikit kat jari kaki dier... aku pon tnyer camner leh jadi camni.. adik aku ckp dier tersepak dinding.. hahhahah... pastu aku ckp ngan adik aku.. "ko tersepak ker ko langgar dinding tu... " dinding tu dok diam2 kat situ ko p langgar dier lak... hahahhahaha.. adik aku pon tergelak ngan statement aku tu.. hehehe...

malam after isyak aku siap2 bawak adik aku pegi klinik.. doktor pon nak gelak.. bile dgr punca jari kaki dier tu... doktor suh bawak pegi hospital.. utk x ray kaki.. arini insyallah.. adik laki aku akan bawak dier pegi check jari kaki dier tu.. hopefuly jari kaki dier tak pepe..

al-kisah aku pulak.. tgh hari smlm aku pegi jumpe doktor kat klinik kesihatan putrajaya.. actually dah 2 3 hari aku ase badan aku panas sejuk panas sejuk.. so dgn keadaan skang yg macam2 penyakit aku pon pegi lah klinik utk check.... riso aku.. kebetulan kak fara pon tak berape sihat.. aku pon pegi ngan dier... lame gak lah tgu.. sbb mmg ramai sgt org... bile sampai turn aku masuk jumpe doktor.. aku pon citerlah badan aku panas sejuk.. pastu sakit2 badan.. pastu doktor check tekanan darah aku.. huh..!! tekanan darah rendah... peliks.. aku pon ckplah aku makan cam bese... pastu doktor tu ckp ngan aku.. "awak ni kene exercise.." hahahhahaha... aku terus nak tergelak.. biler doktor ckp camtu... nampak sgt aku exercise 2 bulan sekali.. hehehe... pastu sempat lak doktor tu tnyer.. awak ni bujang ker dah kahwen? aku pon ckplah bujang.. .. pastu dier ckp kalo camtu petang2 balik keje joging... hahhahah. (dlm hati aku ckp.. baiknyer doktor nasihat kan aku..). pastu sempat lak doktor tnyer.. kamu pakai braces tak sakit ker?? "hehhe.. mestilah sakit.. sakit tak terkate.. " tapi skang dah ok.. begitulah Al-Kisah tentang idup aku.. semalam.. oklah.. skang aku kat opis ni.. nak wat koje dulu... =)

Friday, July 31, 2009

Jumaat 31/07/09

3.00p.m..
hmm.. arini masuk keje kul 9 lebey.. sbb pegi bank bayar sume bil2.. pastu.. sampai2 jer.. bos2 ade lak kat opis..haiihhh.~~ (dlm hati aku ckp habis lahh..mesti kene sound jap g). Aku pon masuk2 opis cenyum jer.. tibe2.. bos aku jerit.. Aqualily hebat!!! uikss.. apakah ini.. ya Allah upe2nyer en.Cai sebut pasal MaFia Wars hahahhahahahahah.. bos aku tgh demam mafia wars.. ahhahahhahah aku tak tahan lah nak gelak besar2 ni... siap ckp aku tererlah.. tulah inilah.. siap nak compare aku ngan dier lah.. ish.ish..ish.. en.Cai mane leh compare2 ngan aku.. aku dah lame main Mafia Wars.. ehheheh.. tapi takpe.. aku suke bos2 aku main.. sbb diorg ngah excited.. n bagus utk family mafia aku.. hehehe.. Tak lame pastu Jaja pon sampai.. anta CanDy. nyummmm cedapp lahh.. candy tu.. nak lagik Jaja.. hehe.. kebetulan Jaja takde kelas arini so dier singgah anta Cande Kelape Kakak dier buat... mekacih lah byk2 ek.. lenkali anta cup cake sedap lak.. heheh (guro jer Jaja).. =P

Candy Kelapa

Lunch hOur pegi TM ngan Dijah.. pas bayar ktorg makan kat secret recipe.. ehhee.. makan spagetti meat ball.. nyumm..nyum.. tapi ktorg share jer.. sbb masing2 kenyang.. heheh..
ok jap lagik continue... tulis lagik..

5.11p.m..
arini tak tau lah pas balik lunch aku dah takde mood sgt nak wat koje.. huhuhu.. last2 terpakse tulis blog and update "blog aku makan" heheh... tulis blog sambil dgr lagu khatimah cinta - sixthsense.. sedap pulak lagu tu... so tulis blog sambil layan lagu tu... ehehhehe.. skang pukul 5.11p.m.. tak sabar nak tgu kul 5.30p.m ni.. nak balik..heheh..

arini kene pegi pasar borong.. nak beli sayur n ayam.. nak masak.. sebab arini Yas balik umah.. so kene masak byk2 sebab dier kuat makan..

Monday, July 6, 2009

Aku Cinta Allah - Wali

Aku Cinta Allah - Wali

Andaikan diriku bisa seperti yang lain
Yang Kau sayang yang Kau rindukan yang Kau cintai

Aku lemah tanpa-Mu aku lelah aku sungguh tak berdaya
Tolongku tolongku Ya...Allah

Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku cinta Allah

Saturday, June 13, 2009

The Climb - Miley Cyrus

I can almost see it  That dream I’m dreaming but  There’s a voice inside my head sayin,  You’ll never reach it,  Every step I’m taking,  Every move I make feels  Lost with no direction  My faith is shaking but I  I gotta keep trying  Gotta keep my head held high   There's always gonna be another mountain  I'm always gonna wanna make it move  Always gonna be an up-hill battle  Sometimes I'm gonna have to lose  Ain't about how fast I get there  Ain't about what's waiting on the other side  It's the climb   The struggles I’m facing The chances I’m taking  Sometimes might knock me down but  No I’m not breaking  *I may not know it   But these are the moments that  I’m gonna remember most yeah  Just gotta keep going  And I, I gotta be strong  Just keep pushing on Cause...  There's always gonna be another mountain  I'm always gonna wanna make it move  Always gonna be an up-hill battle  Sometimes I'm gonna have to lose  Ain't about how fast I get there  Ain't about what's waiting on the other side  It's the climb   There's always gonna be another mountain  I'm always gonna wanna make it move  Always gonna be an up-hill battle  Sometimes I'm gonna have to lose  Ain't about how fast I get there  Ain't about what's waiting on the other side  It's the climb   Keep on moving  Keep climbing  Keep the faith baby  It’s all about  It’s all about  The climb  Keep the faith  Keep your faith

Beautiful - akon

[Akon]
When I see you
I run out of words to say (oh oh)
I wouldn't leave you
'Cause you're that type of girl to make me stay (oh oh)

I see the guys tryna' holla
Girl I don't wanna bother you
'Cause you're independent and you got my attention
Can I be your baby father
Girl I just wanna show you
That I love what you are doin' hun

I see you in the club
You gettin' down good
I wanna get with you, yeah
I see you in the club
You showin' thugs love
I wanna get with you

You're so beautiful
So damn beautiful
Said you're so beautiful
So damn beautiful

[Akon & Colby O'Donis]
You're so beautiful
beautiful
beautiful
beautiful
You're so beautiful
beautiful
beautiful
beautiful
You're so beautiful

[Colby O'Donis]
Like the clouds you
Drift me away, far away (yeah)
And like the sun you
Brighten my day, you brighten my day (yeah)
I never wanna see you cry cry cry
And I never wanna tell a lie lie lie
Said I never wanna see you cry cry cry
And I never wanna tell a lie lie lie

[Akon]
I see you in the club
You gettin' down good
I wanna get with you, yeah
I see you in the club
You showin' thugs love
I wanna get with you

You're so beautiful
So damn beautiful
Said you're so beautiful
So damn beautiful

[Akon & Colby O'Donis]
You're so beautiful
Beautiful
Beautiful
Beautiful
You're so beautiful
Beautiful
Beautiful
Beautiful

[Kardinal Offishall]
Kardinal told you
Whether the sky blue or yellow
This fella ain't that mellow
If it ain't about you (you)
Hourglass shape make the place go (ooohhh)
Waistline makes my soldier salute
I'mma brute (brute)
High from your high heel game
High heels push up ya ass last name
And you livin' in the fast lane
Eyes like an angel (goddess)
Watch my yellin' as she undress
Spotless (otless) bad to the bone
Make me wanna go put me in the triple X zone (zone)
Lames don't know how to talk to you
So let me walk with you, hold my hand
I'mma spend them grands, but after you undress
Not like a hooker, but more like a princess
Queen, empress, president
Pull any way ya got my love
'Cause your beautiful (okay??)

[Akon]
I see you in the club
You gettin' down good
I wanna get with you (ohh yeah)
I see you in the club
You showin' thugs love
I wanna get with you

You're so beautiful
So damn beautiful
Said you're so beautiful (so beautiful)
So damn beautiful (so beautiful)

[Akon & Colby O'Donis]
You're so beautiful
beautiful
beautiful
beautiful
You're so beautiful
beautiful
beautiful
beautiful
You're so beautiful

[Akon]
Where'd you come from you're outta this world
To me (ohh ohh)
You're a symbol of what every beautiful woman should be (oooh wee) (ohh ohh)

[Colby O'Donis]
I never wanna see you cry cry cry (don't cry)
And I never wanna tell a lie lie lie (oh yeah)
Said I never wanna see you cry cry cry (ohhhh)
And I never wanna tell a lie lie lie (lieee)

[Akon]
I see you in the club
You gettin' down good
I wanna get with you (ooh yeah)
I see you in the club
You showin' thugs love
I wanna get with you

You're so beautiful
So damn beautiful
Said you're so beautiful
So damn beautiful
You're so beautiful

Wednesday, June 3, 2009

bulan 6 bulan orang kawen..


Bulan 6 ni bulan org wat majlis kawen.. mmg pon member aku 3 org kawen.. plus sedare aku sorang pon kawen gak.. huhuh.. so terpakse pilih mane yg berkemampuan utk pergi..  yg kat atas tu antara koleksi hadiah yg nak bg kat member2 aku kawen nnti.. masalahnyer.. sume majlis pada 6/6 ni.. huhu.. so nak wat camner kan.. terpakse pilih mane yg paling dekat dan mampu nak pergi.. yg len2 tu.. terpakse pos hadiah jer.. sori yer hani n baini.. terpakse pos jer hadiah tuk korang.. hehe.. ape pon tahniah kepade member2 yg bakal mendirikan rumah tangga.. dan semoga bahagia hingga ke akhir hayat.. 

Monday, June 1, 2009

Khareyana Spa



salam.. hi kengkawan... ari ahad lepas aku pegi Khareyana spa.. bestttt..!!! spa atas air.. aku teman member aku (akmar) yg nak kawen mgu depan memanjekan dan membersihkan diri kat spa tu.. spa tu best lah.. ala2 traditional gitu..keliling umah adelah kolam ikan.. so far mase aku pegi ade promotion mothers day..  for Traditional Balinese Body Ritual dan ade lagik package len yg ade promotion.. aku pon try lah wat yg Balinese.. best arr.. mmg traditional gitu.. bunyik2 lah tulang belakang aku time kene urut hahahah.. pastu suasana mmg cam kat Bali (hahah cam penah p bali jer aku.. ). ade sound effect lagu2 tepi pantai dgn alat2 traditional.. pastu servis pon ok.. layan aku elok jer.. haha mmg lah kene layan elok kan bayar pon agak mahal ooo... spa ni penah masuk nt7.. so far oklah.. puas ati ngan servis diorg.. last sekali kene minum air teh halia yg pedas.. wahhhh.. tak tertelan aku.. tapi nak wat camner kan.. beauty is pain.. minum jugaklah..hahah.. mase minum teh tu owner spa tu ade.. so borak2 lah ngan die.., spa ni terletak kat PJ.. senang jer nak pegi.. ikut jer federal higway. pepehal leh pegi kat wabsite diorg http://www.khareyana.com





Tuesday, May 26, 2009

Aku Terima Nikahnya

Rabu 27 may 2009, semalam aku pegi midvalley.. utk pertame kalinye aku drive sorang2 kesitu.. sejak ade kete ni.. b4 this pegi sane member yg drive.. aku dok sebelah or dok belakang kete jer.. menikmati pemandangan dari tingkap.. heheh.. merepek lak dah.. semalam aku nak jumpe kawan aku kat midvalley.. sementare tunggu dier sampai aku jalan2 kat dlm MPH.. sekali ake tertarik dgn satu buku ni yg bertajuk "aku terima nikahnya". aku pon amik buku tu n carik port sesuai n stat membace. 

ulasan:
actually buku ni quite interesting.. mencerite kehidupan sebenar... erti perhubungan dalam islam yg penuh sopan santun..serta pengalaman penulis dalam membina damai pada sebuah kehidupan berumah tangga.. 

Antara synopsis cerite:

"Tarikh bertunang sudah dipersetujui, cuma 'Mak' nak tnyer sesuatu. Kamu pernahkah melihat yang empunya diri? " bakal ibu mentua saya bertanya. Beliau sudahpun membahasakan dirinya 'Emak'.
"Belum, Mak " saya menjawab sambil tersenyum. 
Saya dapat melihat wajah abang saya yg begitu terkejut. Macam mana adiknya boleh bersetuju untuk berkahwin dengan seorg yg belum pernah ditemui?
Rakan-rakan yang mendapat tahu tentang pertunangan saya dgn seorg bakal dktor juga amat terkejut.
"Anta gilakah, Harizal? Kahwin dengan doktor! Anta tak takut kene tinggal?"

aku sempat bace buku sampai m/s 30 jer.. selebihnyer tak sempat bace sbb kawan aku dah sampai midvalley. hehe.. aku akan sambung bace lagik buku ni insyallah.. =)

>>>>>>>>>A.Q.U.A.L.I.L.Y<<<<<<<<<<

Tuesday, May 19, 2009

Jalan-jalan di KL

ari isnin, 18 may 2009.. jalan2 di KL bersame2 ngan opismate.. hehe.. actually aku nak beli baju pengapit, kak Fara lak nak beli kain tuk anak buah dier.. ktorg pegi ker jakel dulu tuk servei2 kain.. aku nak beli kain satin n kain lace tuk jd pengapit my bestfriend bulan 6 ni.. jalan2.. servei2.. tgk harge kain satin rm15 huhuh.. leh tahan harge.. servei lagik cari kain lace lak.. harge kain lace around rm 50++ wahhhh mahai nyer... aku bukan nak kawen aku cume jd pengapit jer.. so tak berbaloi beli mahai2.. last2 ktorg decide pegi kamdar or nagoya.. tapi di sebabkan dah malam.. nagoya dah tutup n kamdar pon dah half tutup.. dalam kamdar cari kain satin n kain lace.. huhu.. korang teka harge kain satin kat kamdar bape.. rm9.90 makaiii mmg jakel naik harge lebih2.. ni sejak sponsar mawi n ikin kawenlah ni kain sume dah mahai2.. ish..ish.. tak baik tul tau.. 

seronok carik kain ngan member2.. sbb ramai pendapat n akhirnyer aku berjaye beli kain satin biru n kain lace kelabu.. cantik gak lah.. walaupon kadang2 aku rase baju tu cam over jer.. sbb macam baju nikah or tunang.. cube tgk kain ni cantik tak?? ade ala2 cam tunang tak? hahah



pas beli kain ktorg decide tuk makan.. KL mane lagik tmpt makan best.. mestilah Kg Baru yg meriah tu.. ehhehe.. kg baru?? opss... ktorg sume tak tau dier kat sebelah mane.. ahahha last2 ktorg pon pusing2.. tgk map n dee siap tnyer member dier lagik direction nak ke kg baru.. syian kat kak fara... sbb dier yg drive.. mesti penat.. lepas pusing akhirnyer sampai gak kat kg baru.. huhuh... carik parking lak.. parking sepenuh2nyer.. kat situ.. pusing lagik carik parking.. akhirnyer jumpe.. ktorg pon  carik restauran yg ramai org.. selalu kalo ramai org mesti sedap.. disebabkan ktorg sume dlm kepenatan dn kelaparan pesan menu mmg tak hingat donia dah.. ehehe.. asenyer meje ktorg yg penuh makanan cam ikan siakap 3 rase, kerang bakar, kailan ikan masin, tomyam ayam, telur dadar n telur bungkus. aku compare meje len ngan ktorg hahahah.. ktorg paling byk makan.. 4 org pompuan = 2 meje yg penuh dgn makanan.. mmg puas hati makan.. harge murah..dlm rm64 jer.. mmg berbaloi... ase cam nak p sane lagik makan2.. 



makan2 mmg best... ktorg balik around 11 lebih . lewat gaklah.. ktorg sume parking kat umah kak fara.. hehhe.. cian kat dijah lah.. umah dier paling jauh sekali.. tapi takpe.. dijah bawak kete laju.. 10 minit or 5 mint dah sampai umah dier.. ehhehe giler laju dier bawak..  oklah utk kawan2 yg dikasihi mekacih byk teman sy beli baju pengapit... korang mmg best..!! =)

Friday, May 15, 2009

26 tips untuk anda memiliki tubuh yang langsing dan

Tubuh yang langsing dan cantik merupakan igauan setiap manusia normal,
terutamanya bagi golongan wanita. Tetapi, adakah impian anda untuk
langsing, cantik dan sihat akan terlaksana sekiranya anda menahan diri
daripada menyentuh makanan?

Berikut disenaraikan 26 tips untuk anda memiliki tubuh yang langsing dan
sihat yang boleh anda lakukan tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar
atau mengundang risiko pengambilan bahan-bahan kimia yang berpotensi
menjejaskan fungsi organ dalaman dan kesihatan anda.

Namun anda perlu mendisiplinkan diri mengikut tip-tips yang diberi agar
anda dapat menikmati hasil yang memuaskan.

Tips # 1 - Jangan berlapar

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang
daripada apa yang kita ambil, tubuh anda akan terkejut. Tubuh akan mula
membakar otot untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar
metabolisme tubuh anda menjadi lebih rendah daripada biasa. Bila anda
tidak tahan berlapar, pada kebiasaannya anda akan makan dengan lebih
banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah
kemabli ke paras normal, tetapi metabolisme tubuh masih lagi rendah. Ini
menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi.

Tips # 2 - Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini
menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi
menggalakkan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL
di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

Tips # 3 - Minum 8 gelas air sehari

Air mampu mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu
badan memetabolismekan simpanan lemak di dalam badan. Sebelum makan
makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan
dengan kuantiti yang banyak.

Tips # 4 - Elakkan minum minuman bergas

Minuman berkabonat atau bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan
tidak baik untuk kesihatan tubuh.

Tips # 5 - Kurangkan pengambilan garam

Pengambilan garam yang berlebihan akan menggalakkan penakungan air.
Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menakung sedikit air.
Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air di dalam badan.

Tips # 6 - Ambil sarapan pagi

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi.
Menurut satu jajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih
cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya.
Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori.

Tips # 7 - Makanlah perlahan-lahan

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh atau delojoh.
Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar
isyarat menunjukkan kepuasan.

Tips # 8 - Kunyahlah makanan dengan sempurna

Kunyahlah makanan anda kepada cebisan yang lebih kecil sebelum anda
menelannya kerana dengan cara ini, ia lebih mudah untuk dihadamkan.
Elakkan makan bersulam air kerana ini akan membuatkan perut anda buncit.

Tips # 9 - Makan lebih kerap

Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit, daripada makan hanya
sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

Tips # 10 - Kurangkan lemak/minyak

Kurangkan pengambilan marjerin, mentega dalam makanan anda. Kalau boleh,
usah ada di dalam peti ais anda.

Tips # 11 - Elakkan makan makanan ringan/snek

Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi
anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa pudina (mint) atau berangin di
mulut akan membantutkan selera anda.

Tips # 12 - Minuman masam

Apabila makan di restoran atau gerai, pesanlah air limau nipis atau jus
oren kerana minuman masam menggalakkan pembakaran lemak. Mintalah
minuman yang kurang manis (kurang gula). Kurangkan pengambilan gula
kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32kilo kalori.

NB: Anda boleh cuba minum air masak (kosong) yang direndam dengan
sepotong lemon. 2-3 gelas sehari mampu membuatkan badan anda langsing.

Tips # 13 - Lebihkan sajian buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin,
mineral, serat (fibre) dan kandungan lemak yang rendah. Anda digalakkan
mengambil hidangan buah-buahan sebelum makan dan bukan sebaliknya kerana
buah-buahan mempunyai kandung air yang tinggi dan cepat mengenyangkan
perut. Jadi, anda akan makan tengahari/malam dalam kuantiti yang kurang.

Tips # 14 - Timbang berat badan

Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan
nampak perubahannya. Jika anda minum banyak dan waktu itu anda timbang
berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa
untuk berdiet.

Tips # 15 - Makanan berempah

Ambil makanan yang berempah. Sesetengah rempah seperti cili, halia, lada
hitam, biji sawi dan jintan manis didapati boleh membakar kalori.
Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga
meningkatkan pembakaran lemak.

NB: Untuk mengempiskan perut yang boroi, cuba rebus 2 sudu jintan manis
(atau daun pokok kaduk) dengan 2 cawan air, tinggalkan air rebusan
sehingga lebih kurang secawan dan boleh diminum. Amalkan selalu, pasti
anda tidak akan kecewa, insya Allah.

Tips # 16 - Makan lebih bijirin

Pilihlah lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan anda. Bijirin
penuh adalah sumber utama tenaga. Bijirin dan hasil Bijirin banyak
mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit
lemak.

Tips # 17 - Diari makanan

Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan
brat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa
banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan dan perasaan anda
ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada pola
keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhatikan
dan kenal-pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat
pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan
anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan
diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

Tips # 18 - Bekas makanan yang sesuai

Ketika memilih pinggan makanan, ambillah pinggan yang rata dan bukan
pinggan yang cekung. Ambil sayuran terlebih dahulu untuk memenuhi
pinggan, kemudian baru ambil nasi dan yang terakhir sekali, ambillah
lauk yang anda ingin makan (daging/ayam/ikan). Jika ingin tambah, hanya
sayuran saja yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan
dan jangan di sebarang tempat, apa lagi sambil menonton TV. Sebabnya,
makin menarik program TV, semakin banyak makanan yang mampu anda
habiskan!

Tips # 19 - Tumpukan perhatian anda

Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus. Ramai orang lebih berjaya
dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka
menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan
segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa
yang boleh menyihatkan tubuh badan.

Tips # 20 - Tukar cara memasak

Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan
adalah dengan merebus, memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran,
anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak (misalnya satu sudu minyak
masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

Tips # 21 - Lakukan aktiviti ringan

Selain memberi peluang makanan untuk turun, kebiasaan berjalan-jalan
sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori daripada
makanan yang anda makan. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori
akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini
harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

Tips # 22 - Tukar tabiat berbelanja

Khusus bagi kaum wanita, yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat
berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut
kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin
membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai
makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang
benar-benar memerlukannya.

Jangan lupa membuat catatan saat membeli-belah untuk mencegah pembelian
barang-barang yang tidak diperlukan. Dengan cara ini keinginan anda akan
terbatas dan anda tidak perlu lagi membeli sebarang makanan ringan yang
boleh menaikkan berat badan.

Tips # 23 - Berhenti sebelum kenyang

Hah... ikutlah sunnah Rasulullah. Makanan yang terlalu mengenyangkan
perut akan membuat badan menjadi lemas dan mengganggu aktiviti ibadah.
Rasulullah SAW pernah bersabda dan memberi teladan, "jangan makan
sebelum lapar dan berhentilah makan sebelum kenyang."

Imam Al Ghazali dalam Ihya' Ulumuddin mengutip pernyataan seorang syaikh
dalam sebuah perjamuan makan: Hai orang-orang yang menghendaki akhirat,
janganlah kamu makan terlalu banyak, lalu kamu minum banyak, maka kamu
akan tidur banyak sehingga kamu akan menyesal ketika mati. Ini adalah
pokok yang besar yaitu meringankan perut dari beratnya makanan.

Tips # 24 - Hentikan makan setelah lewat malam

Hindari makan ketika lewat malam. Jika boleh, jangan makan selepas jam 8
malam. Para pakar diet mengatakan ruangan gelap dan kegelapan malam
boleh membuatkan kiat makan berlebihan. Cubalah tidur lebih awal supaya
anda atidak terasa untuk mengunyah makanan.

Tips # 25 - Setkan target dan cari sumber inspirasi

Lakukan sesuatu! Gunting gambar baju atau seluar jeans yang anda sukai.
Jadikan ia sebagai inspirasi untuk anda menguruskan badan. Tanamkan
dalam diri anda bahawa baju yang anda sukai itu akan dapat anda pakai,
suatu hari nanti.

Tips # 26 - Lakukan beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing

1. Usahalah berjalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai
agar kaki tidak melecet dan sihat. Saya perhati orang perempuan suka
sangat berjalan melenggang-kangkung. Sebelum marahkan saya, cuba anda
perhatikan cara mereka berjalan, terutama sekali ketika waktu makan
tengahari... Aduhai... kalau di negara matahari terbit, anda tentu
dilanggar oleh orang lain (rakyat di sana berjalan seolah-olah mengejar
masa, tidak kira lelaki atau perempuan).
2. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,
naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah dengan menaiki
lif.
3. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan
nafas yang dalam mampu membakar kalori, anda akan lebih banyak
kehilangan lemak di badan.
4. Bersenam atau membuat peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan
sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran
darah.
5. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh
yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.
6. Sekali-sekala anda boleh memanjakan diri ke spa atau sauna.
Urutan seluruh tubuh dan suhu yang panas mampu memecahkan lemak-lemak di
badan anda.

Wednesday, May 13, 2009

aku dah larut..dgn lagu Larut - Dewa

Mungkin aku pernah juga merasakan cinta
Tapi tak pernah seindah ini
Mungkin aku juga pernah merasakan rindu
Tapi tak pernah sedalam ini

Mungkin kamu takkan pernah percaya
Bahwa sesungguhnya aku telah terjatuh

(Korus)
Ku akui aku telah larut
Larut ke dalam kame
Kamu yang ku cintai

nilah lirik lagu larut... best lah lagu ni.. aku ase dah 3 hari aku pasang lagu ni selame 72 jam..hahaha.. =P

Thursday, May 7, 2009

KENALI PERIBADI MENGIKUT BULAN KELAHIRAN

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah. Anda boleh menyemak sendiri ciri-ciri ini dalam diri anda dan menjadi salah satu pengetahuan untuk mengenali sahabat dan muhasabah diri.

JANUARI

Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
Pandai mengambil hati orang lain.
Pendiam kecuali telah dirangsang.
Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
Cukup sayang pada kanak-kanak.
Suka duduk di rumah.
Setia pada segala-galanya.
Perlu belajar kemahiran bersosial.
Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

Berfikiran abstrak. Sukakan benda yang realiti dan abstrak. Bijak dan pintar.
Berpewatakan yang mudah berubah. Mudah menawan orang lain.
Agak pendiam. Pemalu dan rendah diri.
Jujur dan setia pada segalanya.
Keras hati untuk mencapai matlamat.
Tidak suka dikongkong. Mudah memberontak apabila dikongkong. Suka kegiatan yang lasak.
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
Mudah mempamerkan marahnya. Tidak suka benda yang remeh-temeh.
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
Sangat berani dan suka memberontak.
Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
Pemerhatian yang tajam.
Suka hiburan dan sukan. Suka benda yang bersifat seni.
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
Belajar untuk mempamerkan emosi.

MAC

Berpesonaliti menarik dan menawan. Mudah didampingi.
Sangat pemalu dan pemendam rasa.
Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. Suka pada kedamaian.
Sangat peka pada orang lain. Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
Tidak cepat marah dan sangat amanah.
Tahu membalas dan mengenang budi.
Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
Suka berangan-angan. Suka melancong.
Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
Kelam kabut dalam memilih pasangan.
Suka dengan hiasan rumahtangga.
Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

Sangat aktif dan dinamik.
Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
Punya daya mental yang sangat kuat.
Suka diberi perhatian.
Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
Sangat berani dan tiada perasaan takut.
Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
Emosi cepat terusik. Cuba kawal perasaan.
Kecenderungan bersifat pendendam.
Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
Kuat daya ingatan.
Gerak hati yang sangat kuat.
Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
Sangat cemburu dan terlalu cemburu.

MEI

Keras hati & degil.
Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
Pemikiran yang tajam.
Mudah marah apabila tidak dikawal.
Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
Perasaan yang amat mendalam.
Cantik dari segi mental & fizikal.
Tidak perlu dimotivasikan.
Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
Mudah dipujuk.
Bersikap sistematik (otak kiri).
Suka berangan.
Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
Daya khayalan yang tinggi. Permikiran yang tajam.
Pandai berdebat.
Fizikal yang baik.
Kelemahan sistem pernafasan.
Suka sastera, seni & muzik serta melancong. Tidak berapa suka duduk di rumah.
Tidak boleh duduk diam. Tidak punya ramai anak.
Rajin dan bersemangat tinggi. Agak boros.

JUN

Berfikiran jauh & berwawasan.
Mudah ditawan kerana sikap baik.
Berperangai lemah lembut.
Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
Idea yang terlalu banyak di kepala.
Bersikap sensitif.
Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
Sukar melakukan sesuatu dengan segera. Bersikap suka menangguh-nangguh.
Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
Cepat marah & cepat sejuk.
Suka bercakap & berdebat.
Suka buat lawak & bergurau.
Otaknya cerdas berangan-angan.
Mudah berkawan & pandai berkawan.
Orang yang sangat tertib.
Pandai mempamerkan sikap.
Mudah kecil hati.
Mudah kena selsema.
Suka berkemas.
Cepat rasa bosan.
Sikap terlalu memilih & cerewet. Kurang mempamerkan perasaan.
Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
Suka pada barang yang berjenama.
Mudah menjadi eksekutif.
Kedegilan yang tidak terkawal.
Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI

Sangat suka didamping.
Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
Agak pendiam kecuali dirangsang.
Ada harga dan maruah diri.
Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
Mudah dipujuk dan bercakap lurus. Sangat menjaga hati orang lain.
Sangat peramah. Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. Berjiwa sentimental.
Jarang berdendam. Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
Tidak suka benda remeh-temeh. Membimbing cara fizikal dan mental.
Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. Layanan yang serupa terhadap semua orang. Tinggi daya simpati.
Pemerhatian yang tajam.
Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
Mudah dan rajin belajar. Suka muhasabah diri.
Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
Suka mendiamkan diri. Suka duduk di rumah.
Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
Tidak agresif kecuali terpaksa.
Lemah dari segi kesihatan perut. Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
Minta disayangi.
Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
Terlalu mengambil berat. Rajin dalam membuat kerja.

OGOS

Suka berlawak. Mudah tertawan padanya.
Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
Berani dan tidak tahu takut.
Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. Pandai memujuk orang lain.
Terlalu pemurah & bersikap ego. Nilai harga diri yang sangat tinggi.
Dahagakan pujian.
Semangat juang yang luar biasa. Cepat marah & mudah mengamuk.
Mudah marah apabila cakapnya dilawan. Sangat cemburu.
Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
Cepat berfikir. Fikiran yang berdikari. Suka memimpin & dipimpin.
Sifat suka berangan. Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. Belajar untuk bertenang.
Sikap kelam kabut.
Romantik, pengasih dan penyayang.
Suka mencari kawan

SEPTEMBER

Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
Sangat cermat, teliti & teratur.
Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
Pendiam tapi pandai bercakap.
Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
Sangat sensitif yang tidak diketahui. Orang yang banyak berfikir.
Daya pentaakulan yang baik.
Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat.
Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri.
Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya.
Terluka hatinya sangat lama disimpan.
Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik.

OKTOBER

Suka berbual.
Suka orang yang sayang padanya.
Suka ambil jln tengah.
Sangat menawan & sopan santun. Kecantikan luar & dalam.
Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
Sentiasa berkawan.
Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
Cepat marah.
Macam pentingkan diri sendiri. Tidak menolong orang kecuali diminta.
Suka melihat dari perspektifnya sendiri. Tidak suka terima pandangan orang lain.
Emosi yang mudah terusik.
Suka berangan & pandai bercakap.
Emosi yang kelam kabut.
Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
Suka melancong, bidang sastera & seni.
Pengasih, penyayang & lemah lembut.
Romantik dalam percintaan.
Mudah terusik hati & cemburu.
Ambil berat tentang orang lain.
Suka kegiatan luar.
Orang yang adil.
Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. Mudah patah semangat

NOVEMBER

Banyak idea dalam perkara.
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
Berfikiran kehadapan. Berfikiran unik dan bijak. Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa. Pemikiran yang tajam.
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
Sesuai jadi seorang doktor. Cermat dan teliti.
Personaliti yang dinamik.
Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
Terlalu degil dan keras hati. Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
Tak suka marah kecuali digugat.
Mudah ambil berat terhadap orang lain. Pandai muhasabah diri. Cara berfikir yang lain dari orang lain.
Otak yang sangat tajam. Pandai mendorong diri sendiri. Tidak hargai pujian.
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu. Cuba sampai berjaya.
Badan yang sasa.
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
Suka duduk di rumah.
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
Bercita-cita tinggi.
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

Sangat setia dan pemurah.
Bersifat patriotik.
Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
Bercita-cita tinggi. Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
Seronok bila didampingi. Suka bercampur dengan orang.
Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. Tidak pandai berpura-pura.
Cepat marah. Perangai yang mudah berubah-ubah.
Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
Benci pada kongkongan.
Suka berlawak.
Pandai buat lawak dan berfikiran logik

Wednesday, May 6, 2009

Dan Sebenarnya - Yuna


Yuna-Dan Sebenarnya



Yuna-Dan Sebenarnya

oh bulan
jangan layan diriku lagi
pabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain
[Dan Sebenarnya Lirik]

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia
oh ku akui cemburu
telah menular dalam diri
pabila
kau bersama yang lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

pabila kau merenung matanya
ku rebah,
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air
adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku
oh

My New Shoes


salam kengkawan... hari ni nak citer pasal kasut baru aku.. kasut ni beli kat mines... sebenarnyer kasut keje aku dah rosak.. so kene carik kasut keje baru.. so lepas pusing2 satu mines dari bawah hingge ke tingkat atas.. so akhirnyer nilah hasilnyer.. my new shoes... ehhehe ok tak?? ini termasuk dalam sejarah idup aku beli kasut tumit tinggi camni.. selalu aku akan beli sendel bese or kasut flat jer.. tapi disebab kan aku ade penasihat kasut time tu so nilah hasilnyer.. diatas nasihat2 penasihat kasut aku, akhirnyer aku beli jugak kasut ni.. syabas.. dee.. anda mmg leh jd penasihat imej... hehehe promote dee.. aku pon mmg suke sgt ngan kasut ni, pakai pon selesa walaupon tinggi tapi kasut ni pegang kaki sgt kukuh so boleh berjalan dgn yakin..n tak payah riso kasut tertanggal mase jalan... lepas ni byklah koleksi kasut tinggi aku.. ehehheh =P 

Sunday, May 3, 2009

balik kampung..

salam sume.. ari sabtu aritu aku n adik2 balik kampung.. sampai jer Johor ktorg terus melawat kubur arwah mak ngan arwah abah.. sebak rase hati bile dah sampai sane.. kami adik-beradik kemas2 sikit kubur arwah abah.. kubur arwah abah nampak bersih saje.. mungkin pak ngah or pak long tolong bersih kan sikit2.. kami pun bace surah yassin.. kawasan perkuburan sunyi.. ketika bacaan yasin aku tak dapat menahan air mate dari mengalir sebak dan pilu rase hati... dah 4 bulan ayahanda kembali ke rahmatullah.. selepas membaca yassin di kubur arwah abah.. kami pon berjalan kaki ke kubur arwah mak.. rumput2 tumbuh disekitar kubur.. kami pon bersihkan sedikit kubur arwah mak.. arwah mak kembali ke rahmatullah ketike umur aku 11 tahun.. adik aku yg bongsu baru berumur 2 tahun.. kesian adik aku.. dier tak dpt ingat ibu dier... dier hanyer kenal ibu kami dari gambar2 yg ade... aku selalu cerite kat dier.. yg arwah mak sgt sayangkan dier... dan wajah dier pon seolah2 wajah arwah mak kami... aku selalu ingat kan adik2 supaye selalu berdoa dan sedekah al-fatihah utk mereka.. setelah membace yassin dah membersihkan kubur arwah mak.. kami pon pulang ker rumah Pak Long.. 

Sampai di perkarangan rumah Pak Long aku ternampak kereta honda civic warne hitam.. tu kereta abg Halim.. abg Halim pon baru sampai dari KL.. Pak Long ngan Mak Long kini dah macam ibu dan ayah kami.. Pak ngah, Pak Uda pon dah kire macam ayah kami.. kalo balik kampung wajib singgah 4 buah rumah.... heheheh.. kalo tak singgah mau merajuk salah seorg pak sedare kami tu... sume tu sedare sebelah arwah abah.. dok kat kampung aku belajar masak Ikan Masak Asam Pedas.. johor mmg terkenal dgn Asam Pedas.. aku pon blaja masak dgn mak Long aku.. hehehhe... bestnyer.. tak sabar nak balik umah nak buat sendiri.. dapat resepi dari org lamekan..

Resepi Asam Pedas Mak Long

ikan pari / ikan tenggiri 4 keping
sesenduk lada kering yg dah kisar
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit belacan
sudu kecil halba
air asam jawa  
5 tangkai bendi

kisar lada kering + bawang merah + bawang putih. Panaskan minyak masukkan halba..pastu masukkan bahan2 kisar n belacan tgu sampai garing dan pecah minyak.. masukkan ikan.. perap jap dlm periuk.. pastu buh air asam.. tgu medidih pastu masukkan sayur bendi.. dah siap... senang jer resepi Mak Long aku.. selamat mencube.. =)


Thursday, April 30, 2009

Sun Glasses punye pasal...


salam kawan2..  arini last day bg dak2 practical kat company aku.. huhu.. ktorg pon merancang nak wat farewell party tuk diorg.. tapi just simple party saje.. sbb dak2 opis aku yg len takde.. diorg kat client side. Ktorg merancang beli pizza jer kat alamanda.. hehe.. but sambil tgu pizza tu siap ktorg pon buat pegilah shopping dulu.. ehehhe... akhirnyer aku dapat sun glasses satu. beli dekat "NOSE" huhu pelikkan.. org beli kasut kat nose aku beli sun glasses lak.. hehe.. actually.. kak fara yg bershoping kat NOSE aku ngan dee teman jer..tapi disebabkan baru dapat gaji akhirnyer terbeli sun glasses kat situ.. kak fara lak beli 2 pasang kasut.. nose alamanda boleh tahanlah.. byk aksesori cam rantai, jam sun glasses n others..

Lepas bershoping ktorg pon baliklah opis.. aku lak dgn penuh semangat sbb baru beli sun glasses kan.. time tu gak bukak stiker n price tag.. masuk kete jer terus pakai.. hahahah.. (excited tak aku huhu) tulah excited sgt nak pakai.. time nak keluar dari alamanda.. aku terlanggar divider tepi mase nak turun... huhhh!!! srekkk..srekkk bunyi 2 kali tu.. kak fara tak sempat abis ckp aku dah selamat terlanggar.. wahhhh.. huhu sedih aku time tu dah sedih dah ni.. time tu gak bukak sun glasses mase nak bayar tiket aku dah blur... sbb ngah pikir apelah nasib kete aku... dah lah pagi td aku perasan ade org terlanggar kete aku n calar.. nasib calar kalo kemek.. mau menangis aku.. dah lah calar kat belakang kete tu siap tinggal cat kete lak kat kete aku..(warne coklat).. sampai opis jer aku terus check.. kesan yg aku langgar td.. check2 takde kesan pepe lak.. tayar ker? pon takde gak.. hhehehehehehe alhamdulillah kete aku ok.. aku ase cat kat bumper bawah kot yg kene.. kat bawah org tak nampak.. so takpelah.. hehehehe

>>>>>>>>>>>>>>A.Q.U.A.L.I.L.Y<<<<<<<<<<<<<<<<

Monday, April 27, 2009

Review Filem "Coming Soon"



Salam sume.. semalam aku tgk citer "coming soon" huhuhu... aku pon tak tau lah ... aku ni hati kering ker... lepas tgk citer tu cam blur sikit... ehehehe blur sebab pikir citer ni seram ker tak.. sebab citer cam campur seram + ngeri. Aku tgk ngan member2.. member2 aku giler takutlah.. aku lak leh tgk citer tu sambil makan popcorn.. hahah. actually aku ase lebih takut kot kalo tgk hantu malaysia.. cam pontianak ker.. polong ker.. toyol ker..  so kesimpulannyer minat masing2 kan... tapikan... semalam susah gak lah aku nak tido asik terbayang hantu kene gantung jer.. last2 terpakse tido bukak lampu sampai pagi... hehehe

Review
Citer ni mmg seram campur ngeri.. bayangkan.. wayang yg korang tgk selalu.. tibe2 kuar hantu... hahhah... antara scene2 yg seram.. mase dlm lif.. huhu.. sape dah tgk citer ni.. make sure jgn duduk dlm lif sorang2.. nnti korang terbayang2... haha.. bestlah.. citer ni dier bukan macam citer jangan tegur sound giler kuat.. jalan citer pon boring.. citer coming soon sound ok.. jalan cerite pon ok.. kalo korang tgk citer ni make sure jgn tutup muke.. rugi.. part paling last besttttt... biler kene face to face dgn hantu.. muke hantu tu betul2 sebijik besar kat screen tu.. cam hantu tu ckp ngan penonton yg ngah tgk.. pastu siap ckp "you really want to see me die..!!" haa... lagik satu jgn lupe pandang mate hantu tuu... huhuhu.. tak tahan.....hahah... kalo korang ade sakit jantung.. darah tinggi.. jenis yg takut sangat pon jgn tgk.. nnti tak pasal2 kene panggil ambulance lak.. sbb byk part2 hantu ni muncul depan kemera.
sian ooo ngan hantu ni.. dier mati sgt sadis.... last citer hero mati.. heroin pon mati.. dendam hantu ni tak de kesudahan.. sape tgk dier mati dlm citer tu akan mati.. mati dalam keadaan mate kene korek.. huhuh... ngeriii.... 

citer ni leh bagi 4 bintang... so sape peminat citer2 hantu leh lah try keberanian tgk citer ni...

Tuesday, April 21, 2009

Review Filem Jangan Tegur


salam.. sume.. semalam aku tgk citer jgn tegor dgn classmate mase blaja kat upm.. (hani). hehee lame dah ktorg tak jumpe.. semalam jumpe kire cam reunion lah.. hehehe... hmm.. ktorg ni mmg lah peminat citer2 hantu.. so kalo ade citer2 hantu ktorg mesti tgk punyerlah.. tak kirelah kat wayang ker cd cetak rompak ker... mesti ktorg tgklah.. 

ok nak citer pasal citer jgn tegur... mule2 aku nak ckp.. not bad.. but tak terlalu seram pon.. yang buat org terkejut2 sebab sound dier over giler.. bengang giler aku.. huhu.. kalo yer pon wat lah sound bese2 sudah... ni sound over tapi citer bese jer.. kalo sakit jantung leh masuk ICU.. bukan sebab takut tapi teperanjat dgn bunyi sound kuat..

citer ni ade gak yg kadang2 tak logik... mane lah ade org meninggal tinggalkan jenazah sorang2 sepanjang malam... mesti ade org bace quran kan.. atau ade org berjage sepanjang malam.. kat sebelah2 jenazah.. huhuh.. mmg pelik tul aku.. 

haa.. ade lagik satu part tu.. mmg tak logik.. pompuan ni baru jer baik dr koma.. tapi dgr bunyik org nangis dlm tandas terus carik... (haloo.. jam kul 3 pagi.. dalam tandas ade org nangis... takkan tak paham2 lagik.. huhuh).. kalo yer pon nak carik.. pikirlah logik sikitkan.. ajak org teman ker.. so kalo pepehal.. ade orgkan.. =P.. mmg byklah scene2 camtu...

antara part2 yang aku suke.. mase hantu tu terbang kat coridor... ahahha.. oklah tu part yg aku rase seram lah.. dan boleh ingat.. ehhee.. lagik satu part last mase julia tu kene rasuk.. oklah... muke n gaye mmg macam syaitan dah.. dgn gaye ala2 cam nak menyesat kan orang islam....hehhe.. so far. leh bg 3 bintang.. hehe

pepon kepade para penerbit filem and penulis skrip citer2 seram.. korang kene wat cerite yg betul2 menujukkan realiti jgn wat citer yg kadang2 tak masuk akal.. nnti byk komen dr penonton..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>A.Q.U.A.L.I.L.Y<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Thursday, April 16, 2009

Bercinta - Faizal Tahir


Benarkanku tuk berbicara
bicara terus ke hatimu?..hatimu..
hati yang penuh rasa ragu
jangan terus pergi tanpa mendengar ku
begitu mudah untuk kau terus berlalu nanti dulu
berikanlah waktu untuk aku untuk kamu


ingatkah lagi waktu kau bersamaku
kaku aku melihat mu
lidah kelu sedangkan aku mahu kau tahu
aku cinta padamu, benci padamu, cinta padamu

ke tepi lihat ku berlalu
pasti itu yang terbaik untuk ku
tiada lagi mahu ku tahu
tentang hidup kamu tentang mati kamu
aku tahu engkau tahu apa yang mataku tahu
apa yang kau tunggu mahu aku buka pintu

ingatkah lagi waktu kau bersama ku
kaku aku melihat mu sedangkan aku mahu kau tahu
dengar kata ku aku cinta padamu
benci padamu cinta padamu

sakitnya aku membenci kamu
sakit lagi mencintaimu
dan aku pergi tapi kembali
benci aku mencintai dirimu
ku benci?. kamu?
aku cinta?.kamu?

ingatkah lagi waktu kau bersama ku
kaku aku melihat mu
sedangkan aku mahu kau tahu
dengar kata ku
aku cinta padamu
benci padamu
padamu?..

ingatkah lagi waktu kau bersamaku
kaku aku melihat mu
lidah kelu sedangkan aku mahu kau tahu
aku cinta padamu
aku benci padamu
aku cinta aku benci
padamu

ingatkah lagi waktu kau bersama ku
dengar kata ku
aku cinta padamu
aku benci padamu
aku cinta aku benci 



Monday, April 13, 2009

PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome)




  • Polycystic ovarian disease atau PCOS adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.
  • Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS.
  • Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS.                  
  • Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ia terjadi.
  • Antara tanda utama PCOS termasuklah tiada ovulasi, ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya dan berat badan yang berlebihan.
  • PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.
  • Ramai wanita mengalami gejala atau simtom yang berbeza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnosa secara klinikal menjadi sukar untuk dibuat.
    • Ada juga yang mempunyai simtom yang terlalu ringan seperti jerawat kecil ada juga yang mempunyai simtom yang lebih teruk seperti tumbuh bulu berlebihan pada muka dan keguguran rambut.
    • Untuk membuat diagnosa PCOS, wanita sekurang-kurangnya perlu mengalami sekurang-kurangnya 2 dari criteria berikut:
      • Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi
      • Tahap hormon androgen yang tinggi, atau
      • Polycystic Ovari
    • Diagnosa PCOS boleh dibuat dengan menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid, ujian tahap testosterone dan imbasan ultrasound.
    • PCOS memberikan wanita lebih risiko untuk mendapat masalah infertiliti disebabkan anovulasi, kencing manis, tekanan darah dan kolesterol yang tinggi, kegemukan dan masalah kanser rahim.
    • PCOS adalah penyakit yang akan dialami seumur hidup dan setakat ini tiada ubat yang boleh mencegahnya. Jarang-jarang, ia hilang dengan sendirinya.                   
    • Rawatan bergantung kepada samada wanita berhasrat untuk hamil atau tidak. Ubatan termasuklah pil hormon dan ubat subur.

Boleh hilang ke PCOS ni?
PCOS adalah MULTIFACTORIAL ( dan adalah SYNDROME: iaitu koleksi tanda dan gejala )..disebabkan oleh banyak faktor-faktor endocrine..agak sukar untuk menyembuhkanya...ia juga boleh terjadi kepada mereka yang berbadan kurus dan sekiranya ini terjadi, memberi lebih dilema kepada doktor untuk merawatnya..aduh! sebab ia berkait rapat dengan insulin insensitivity...senaman boleh mengurangkan insulin berlebihan ini terutama kepada mereka yang berbadan besar dan secara langsung boleh mengembalikan haid secara teratur. Ubat metformin juga boleh menolong meninggikan sensitiviti insulin ini.  memang bergantung kepada seseorang...dan tidak semua mengalami tanda dan gejala yang sama.. 

sebarang pertanyaan mengenai masalah sakit puan boleh refer dgn Dr.Raja Juhaidah Raja Abdullah di alamhamil.com

Saturday, April 11, 2009

Konsert ke 5 Akademi Fantasia 7


salam semua.. semalam aku pergi konsert akademi fanatasia dgn dee... ehhehehe.. seronok sgt tapi... tulah org tua2 ckp jgn seronok sgt nnti menangis.. semalam mmg byk dugaan nak pergi konsert tu.. kisahnyer camni... semalam dee amik aku kat umah.. ktorg pegi dlm pukul 6... aku lak terase lapar sikit pastu suruh lah dee berhenti jap kat petronas.. sbb nak beli air kotak n kopok2... mase aku kuar kete nak tutup pintu kete.. tibe2 jari aku tersepit sikit... huhuhu (aduhhhh!!! huh.. kebas jari aku jap..) dlm petronas aku kibas2 tgn aku tibe2 rase cam ade air kat jari... sekali... darahhhh!!! upenyerr.... huh... darah kat jari aku mengalir byk lak... wahhhhh.... aku pon berlari kat dee.. ckp jari aku berdarah... ktorg terus pegi kat kaunter.. n mintak pakcik kat kaunter tisu.. huhuh... jari aku dah bengkak biru n kesan luke tu pon agak dalam... wahhh.. darah mengalir tak henti2.. nasib baik kat petronas tu ade jual minyak gamat n plaster.. terpakse lah merawat kejap jari aku... dah settle kisah jari aku.. ktorg pon pegi menerus kan perjalanan  kembali.. 

sampai stadium bukit jalil ktorg lepak kejap dlm kete.. sbb malas nak kuar awal2... kebetulan kat situ ade perlawanan bola sepak lak.. kelantan lawan selangor.. tu yg malas nak kuar.. sebab ramai laki2 jer kat situ.. ktorg parking betui2 depan kete cardina putih..tibe2 datang sekumpulan laki2.. kelantan fan club kot... baju same jer.. diorg pon pergi kat kete cardina putih depan aku.. n kuar2 kan barang2 diorg.. hmm..diorg kuarkan survinior2 (sepanduk kelantan dll =P) aku n dee tgk jerlah diorg... bukak bonet betui2 depan ktorg... heheheh... pastu tibe2 dgn selambe... diorg letak pulak sepanduk2 kelantan atas kete dee...(haloo..kami ade kat dlm kete ni) apelagik ktorg pon kompiuslah "mmg selamber giler diorg ni... main letak jer barang2 atas kete dee.. tak pasan ker ktorg dlm kete.." ktorg dah gelak2 sbb ktorg mmg kompiuslah... diatas keselambaan diorg tu.. pastu tibe2 barulah.. ade sorang mamat kelantan ni pasan yg ktorg ade dlm kete... huhuhuuhu... diorg punyerlah terkejut.... terus pergi kat tingkap n mintak maaf.... hahahahahahahhahahahah.... ape lagik ktorg terus gelak giler kat situ.. punyerlah lame diorg menumpang barang2 atas kete... baru pasan... yg kitorg ade dlm kete.... nasib baiklah dee jenis tak kisah.. so ktorg pon biarlah aktiviti diorg menggunakan kete dee macam meje.. tuk asing2kan sepanduk diorg.. tapi cam kelakarlah... sbb diorg buat keje tu depan mate kami ni... hahhahhahaha mmg kelakar... tak lame pastu diorg pon nak beredar dah.. diorg ucap terime kasih sambil bg sepanduk kelantan sebagai survinior... hahhahahahha dee dah jd penyokog kelantan dah.... "hidup kelantan..!!"... lepas diorg pergi jer.. ktorg pon gelak gilerlah kat dlm kete..macam manelah diorg tak pasan kami ade dlm kete ni... punyelah lamediorg kat depan ktorg ni... huhuhuhu...

dlm kul 7.30p.m ktorg pon kuar kete n nak pergi ker dewan seri putra.. jauh gak jalan ni.. carik mane lah dewan ni.. pastu ktorg pon tnyer pak guard kat situ.. huhuhuh... dewan tu nun jauh di belakang sane.. jauh gaklah kalo jalan.. ktorg patah balik ker kerete... nak kuar parking... ktorg pon meneruskan perjalanan terus ker dewan sri putra.. time tu dah hujan sikit... ok parking byk dah byk penuh.. pas parking ktorg pon jalan cepat2 pegi ker dewan.. sian dee.. pakai high heel 4 inci.. terpakse jalan laju giler.. sbb kul 8 kene masuk dewan..akhirnyer kami sampai di dewan sri putra.. n carik seat ktorg.. huhuh... mmg seat ktrog kat tepi ujung dunia... tapi takpe.. ktorg tak kisah.... sbb ktorg duduk belakang pengkritik2.. ehehhehe.. we enjoy the show until the last... thanks innershine.. becoz give us da ticket.. =)


All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers