Saturday, September 12, 2009

Ketika Cinta Bertasbih...


Salam, aku ingin mengucapkan ribuan terime kasih kepada seseorg yg istimewa kerana menghadiahkan buku novel yg hebat dan mmg teringin aku nak baca selepas buku "Ayat-ayat Cinta" iaitu buku novel "Ketika Cinta Bertasbih" yg di tulis oleh Habiburrahman El Shirazy


Berkisah tentang perjalanan pemuda 28 tahun bernama Khoirul Azzam yang menuntut ilmu S1 di universitas Al Azhar. Sejak ayahnya meninggal, ia harus menghidupi dirinya dan keluarganya. Untuk menunjang ekonominya ia harus merelakan tertinggal mata kuliahnya demi berjualan tempe dan bakso. Karena berjualan itu, S-1nya baru dapat diselesaikan dalam waktu sembilan tahun. Azzam diceritakan bersaing dengan Furqon, sahabatnya yang hampir lulus S-2 termasuk ketika melamar seorang gadis muslimah cantik, cerdas dan juga hampir lulus S-2.

Melalui variasi tulisannya yang selalu berjudul dan bertema cinta, penulis rupanya ingin menekankan makna cinta yang sebenarnya. Yaitu cinta berlandaskan syariat Allah. Nuansa cinta islami muda-mudi terutama mahasiswa al Azhar tercermin di dua novel Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih.

2 comments:

All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers