Monday, December 31, 2012

Baby muntah ikut hidung dan mulut

Salam, harini tergerak hati nak share info nih kepada para ibu yg baby masih dlm hari atau dah berumur 1 month yg mengalami masalah muntah ikut hidung dan mulut.

Masalah ini terjadi kepada saya ketika my nur imans dah pulang ke rumah..  setiap hari my Nur Iman Khadeeja akan muntah ikut hidung dan mulut. huhuhu.. kesian sgt tgk dier... lepas minum susu dah sedawa tp tgh2 tido atau jage tibe2 dier muntah ikut hidung dan mulut.. kite nih mmg tak rehat sgt.. tido ape tah lagik.. bukan ape takot mase kite tido dier muntah mcm tuh. \

Ada satu malam, mase tuh kat wad lagik... saye nih kat wad mmg tak tido.. yerlahkan.. anak kite anak prem... takot sgt.. anything can happen exspecially APNEA (lupa nafas for prem baby).. tido pon tido2 ayam ajer.. but i still keep think positive yg Allah sentiasa jage my babies.

Begini citernyer.. setiap malam adelah saat Mummy Aqualily jadi mcm org sasau (bak kate rakan sebelah katil yg selalu tgk saye kelam kabut menyusukan anak bile my babies 2-2 nangis) hehehe.. seperti biasa lepas menyusukan khadeeja saya susukan safiyya.... mase nak letak khadeeja dlm crib dier tibe2 dier muntah ikut hidung n mulut.. byk pulak tuh... huhuhuh mase tuh jugak angkat balik khadeeja bawak p jumpe nurse.. nurse terus terbalikkan dier n tepuk2 belakang dier sampai nangis n terus bawak p bilik rawatan utk check heart beat n pernafasan. Alhamdulillah.. sume ok.. sejak aritu.. kalo tidokan khadeeja kene tinggikan kepala.. around 45 darjah untuk elakkan muntah masuk balik ikut hidung. n prevent baby daripada tersedak.

Bila dah pulang ke rumah doktor bekalkan bermcm2 ubat... antaranyer ubt tahan muntah for baby.. my Paed ckp baby prem selalu muntah sebab di bhgian saluran makan n minum dier ade satu penutup yg mengelakkan makanan yg kite makan or minum keluar balik.. (muntah)  tapi for baby prem penutup di saluran itu masih tak kuat.. n sebab yg lain ialah diorg senang rase loya.. tu yg doktor bg ubat tahan muntah.. ubat tahan loya sebenarnyer..

so lepas nih kalo baby muntah ikut hidung n mulut cepat2 angkat baby.. meniarapkan atas peha dgn kepala kebawah sikit n tepuk2 belakang dier sampai dier nangis.. sambil2 tu kesat muntah yg kuar ikut hidung. Kalo baby dah menangis kuat.. maknenyer pernafasan dier dah ok.. kalo nmpak baby lemah or kurang nangis cepat2 bawak p hospital.. takot susu dah masuk paru2... baby dah susah nafas.

Thanks to Staff Nurse n Doktor at Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah.. kerana byk mengajar saya cara2 untuk menjaga baby Pre-Mature. (^_^).










Tuesday, December 25, 2012

My Imans Story (^_^)(^_^)

Assalammualaikum, ape khabar sume? lame tak update blogkan... tau2 dah ujung taun jer.. pada tarikh 12.12.12 aritu genaplah my Imans 9 bulan. Harini nak share my Imans pic from birth until now n kisah perjuangan dan perjalanan hidup mereka.. heheheh mcm kisah pengembaraan upin ipin pulak.

My Imans born on 12 March 2012 - 27 week of pregnancy.

Nur Iman Khadeeja weight is 970g

Nur Iman Safiyya weight is 880g

Kecikkan my Imans dlm gamba ni tak nmpak sgt kot tp ape leh saye ckp.. kepale diorg besar 3 jari saye jer. mcm botol mineral kecik.. tgklah pampers size newborn dekat safiyya tu kalo letak sebelah dier, papers pun lagik besar dari bdn dier... huhuhu.. dgn wayar sane sini, oksigen pulak terus masuk ke paru2, nk support paru2 sbb diorg prem kan organ2 dlm bdn sume tak matang lagik. Tapi ape pon syukur sgt2 pd Allah sbb my Imans survive. n sbg ibu mmg kene kuat n setiap kali jumpe anak2 mmg kene selalu happy n kuat semngat, bykkan selawat n berckp2 dgn anak supaye anak pon kuat semangat berjuang utk terus hidup. Lahir pd usia 27 minggu mmg byk risiko.. sbb baby kecik sgt n organ pon tak matang lagik.. mcm2 boleh berlaku mcm pendarahan dalaman, masalah jantung, paru2 n mcm2 lagik. Tak terkecuali my 2nd princess Safiyya.. selepas 4 hari bersalin, Safiyya mengalami pendarahan dlm perut, berak keluar darah kat feeding tiub pon keluar darah lama warna itam dari perut. Mase ni mmg sedih n takot sgt.. Safiyya pulak kene puase selame seminggu mmg tak leh bg susu pakai tiub.. so dier kene drip, transfuse darah 3 beg n masuk all nutrien melalui darah..  cucuk kat tgn kaki... huhuhuh... sedih sgt time nih... 

hari2 saye bedoa agar di panjang kan umur anak2... setiap kali pegi hospital mmg hari2 pegang, selawat n ckp2 dgn anak2 dlm incubator supaya tabah dan kuat semngat. Alhamdulillah selepas seminggu pendarahan dlm perut beransur pulih dan safiyya dah boleh minum susu balik seperti biase. Semua ni bantuan dari Allah. Terima Kasih Allah. 

1 Month

Safiiyya weight - 930g 

Khadeeja weight - 970g (berat same time lahir sbb 1 week lepas lahir berat dier drop sampai 910g)

Ni gambar Khadeeja n Safiyya kat wad nicu lagik mase berumur 1 month. time ni  masih pakai oksigen tp dlm kuantiti yg sikit jerlah. tiub biru kat mulut tu tiub utk feeding. diorg tak reti lagik utk menyusu bdn lagik sbb kalo ikut dlm perut time nih dier baru 7 bulan lebih. so hari2 saye perah susu n nurse akan bg susu melalui tiub. tiub tu masuk sampai ke perut tau. Kdang2 tgk nurse masukkan tiub kat my babies rase nk nangis jer... my babies pulak sukelah tarik tiub tu sampai keluar habis dari mulut, baby kan mane dier tau.. dier pon tak selesa ade tiub dlm mulut.


2 Month

Safiyya weight -1.26kg

Khadeeja weight - 1.39kg

tgh main dgn safiyya... sebelah tu incubator khadeeja


Alhmadulillah time nih dah kuar dari bilik nicu.. tuka ke bilik 4 (Bilik utk baby2 menunggu naik berat badan). time nih dah takde drip atau masuk ape2 nutrien dlm darah. tp every week doktor akan amik darah utk check hb dalam darah. hmm time nih pon kesian my babies.. nak amik darah baby bukan senang urat halus sgt.. mesti kene doktor pakar jugak yg amik. kalo surah doktor2 yg junior nih mau 2 -3 kali tak lepas amik darah.. dgr anak kite nangis yg tak tahan. ibu pon nangis sekali. Di sini pon my babies adelah 1 kali kene masuk darah jugak sbb kurang darah.. bg nurse2 kat sini transfuse darah utk baby2 prem nih pekara biase sbb baby2 prem nih masih tak dpt lagik nk hasilkan darah sendiri.


3 Month

Khadeeja weight 1.65kg n Safiyya weight 1.61kg

3 Month, pindah ke wad 6C.. time nih saye kene stay kat wad n anak2 pon dh dpt tido dgn saye.. so sepanjang kat wad nih saye kene fully breastfeed my babies sampai lah berat dieorg 2 kilo ke atas.  bg saye time nih mmg agak mencabar... n kene byk bersabar.. sbb nk breastfeed 2 org kan... kurang rehat kurang tido tu pekara biaselah.. hubbylah selalu support saye.. hari2 hubby datang melawat kami.. n kalo hubby dtg dpt lah saye rehat sekejap. 

4 Month

4 Month... Alhamdulillah akhirnye kami dah dapat balik ke rumah.. home sweet home.. time nih berat khadeeja 2.0kg n safiyya 1.98kg. kalo ikutkan time nih lah saye sepatutnyer bersalin, n my due date ialah 8 june 2012.  Doktor pon dah ckp.. umo diorg kene tolak 3 bulan dari tarikh lahir.. 


5 Month

5 Month, mase nih dah tak nak dah bedung2 hehehehe

6 Month
Safiyya

Khadeeja

mase ni ktorg p hospital utk buat ROP, Check mata... doktor nak tgk perkembangan mata diorg.. al maklumlah prem kan every month mmg kene p hospital utk tgk progress diorg.

7 Month

my babies growing up so fast.. Thanks Allah for the beautiful gift.

8 Month


dah pandai main same2. =)

9 Month
kusyuk!! tgk twinkle2 little star.. sambil senyum sorang2.. hehehe


video
my Imans 9 month (a.k.a 6 Month)






Thursday, October 11, 2012

Samsung Galaxy Tab 10.1 cannot switch on

Salam, sekadar perkongsian kepada sesiapa yg ada Samsung Galaxy Tab 10.1 dan mengalami masalah tak boleh nak "switch on".

ini berlaku pada tablet saya... bateri dah low, saya switch off n sambung wayer charger utk charge bateri tp tibe2 my tablet tak tunjuk pon gambar bateri sedang charge... senyap sunyi ajer tablet saye.. saya pon try on balik tablet tp tak boleh switch on pon...

so saye pon on laptop n tnyer en.Google akhirnyer jumpe solution.

kalo jadi mcm tu.. buat mcm ni..

pasang wayer charger, tekan button on n pada masa yg sama touch screen dlm masa 30 saat.

tadaaaa... dah on balik..

thanks to org yg bg solution ni... =)

Friday, October 5, 2012

Saya dan PCOS #2

salam... dan ape khabar.. dah lame tak update pasal PCOS... seperti yg semua tau sebelum ni saya pcos dan berusaha untuk mendapatkan zuriat.. alhamdulillah.. Allah dah makbulkan doa saya, dan di kurniakan anak kembar perempuan.

Selepas 6 bulan bersalin, saya mengalami masalah period di mana tempoh period saya berpanjangan (keluar darah sedikit2 n kadang2 brownish) maka.. saya pun bercadang untuk berjumpa semula dgn my Gyne, Dr. Lai di hospital Pantai Cheras. Saya dan hubby cadang nak bawak puteri2 kami berjumpe dgn my Gyne sekali.. al maklumlah.. wat treatment kat Pantai Cheras tapi beranak kat HBTAR, sebab dah tak sempat. hehehe.. tapi takpe ade hikmah sume tuh.. baby prem mcm my twin seeloknyer treatment kat hospital kerajaan sebab dari segi kelengkapan diorg lebih sempurna, dan antara hikmahnya saya dapat berjumpa dgn kawan2 arwah mak di wad 6D nicu for baby untuk pengetahun sume arwah mak saya ex-nurse
di wad tu n meninggal ketika saya berumur 10 tahun.., maka sepanjang dok wad tu dptlah jumpe dan borak2 dgn nurse2 yg kenai arwah mak saya.

ok.. berbalik mengenai my period yg gelong.. ari sabtu pagi2 pukul 8.20am ktorg dah sampai hospital pantai cheras, klinik bukak pukul 9 tp sebab nak dapat no1 or 2 n org mmg ramai nk jumpe doktor tu maka secepat yg boleh lah kami sampai kalo tak alamat dpt no puluh2 lah.

pukul 9.00am klinik dah bukak my hubby pon queue n dpt no 3.oklah tu. mase tunggu giliran hubby dukung safiyya sambil borak ngan nurse kat kaunter, khadeeja pulak dh tido dlm carrier.. cian anak ibu tunggu lame sgt sampai tertido2. tak lame lepas tu sampai lah giliran kami masuk jumpe doktor. Dr.Lai n nurse kat dlm happy tgk kami bawak twin. Yelah mane taknyer kalo tak dulu every week or 2 week kene jumpe doktor utk scan babies n check perkembangan sebab kerap dpt minor contraction.

ok..ok.. dah keluar topik lagik.. saye pon bgtau lah doktor tentang masalah period.. n seperti biasa doktor nak check rahim n buat pap smear. doktor pon stat scan rahim... "rahim ok" check ovari pulak.. as usual my ovari penuh dgn csyta2 kecil. yg berkumpul n doktor pon bgtau yg saya masih PCOS. darah yg keluar pulak sebab masalah hormon yg tak stabil. doktor pon bg pil perancang untuk tujuan stabilkan hormon after 1 month kene dtg jumpe doktor balik.

Cite pasai berat badan pulak.. sebelum pregnant berat badan saya sekitar 55kg-57kg.. bile pregnant naik 60kg.. mase berpantang turun 55kg.. sekarang 62kg.. huhuhuhuhu sedihhhhh dgn berat sekrang.. tapi apekan daya.. nak control makan karang kurang susu badan pulak... bile makan ajer berat naik pulak.. inilah dilema penghidap PCOS.. berat badan mmg senang naik.. susah turun.

~~~dah lame tak p gym rindu nak berpeluh mcm air hujan hehe~~~



Monday, September 10, 2012

STOCK CLEARANCE PROMOTION : FREE POSTAGE FOR ALL DRESSES!!

Assalammualaikum n Hi All,


STOCK CLEARANCE PROMOTION : SPECIAL PRICE N FREE POSTAGE FOR ALL DRESSES!!

HAPPY SHOPPING (^_^)



Pink Dress
pink dress code 001
RM40 Special Price RM30
AVAILABLE: 2 items

Size: 6
Length 47cm - Suit to 1-2y


 Pinky Dress 
pinky dress code 002
RM50 Special Price RM40
AVAILABLE : 1 item only

Size: 10
Length 53cm - Suit to 3-4y 



 Light Brown Dress

Light Brown code 003
RM50  Special Price RM40 
AVAILABLE : 1 item only

Size: 8
Length 50cm - Suit to 2-3y



White Dress
White Dress code 004
RM40  Special Price RM30 
AVAILABLE : 2 items
Size: 6, 8
Length:
47cm - Suit to 1-2y
50cm - Suit to 2-3y



 Peach Dress
Peach Dress code 005
RM40 Special Price RM30
AVAILABLE : 2 items

Size : 4,6
Length :
45cm - Suit to 6-12m
47cm - Suit to 1-2y




Wednesday, September 5, 2012

Kini Saye Seorg Suri Rumah

Salam, saje nk cite yg saye sekrang seorg suri rumah.. disebabkan anak kembar saye lahir pre-mature dan doktor pon dah nasihatkan yg anak2 saye tak boleh berada di public selama setahun untk mngelak sebarang penyakit berjangkit terutama batuk, selseme n demam.. maka saye pun mengambil keputusan berhenti kerja dan menjage anak2 saye sendiri. Kerje boleh dicarik.. anak??? bukan senang nak dpt.. Ni Allah dh bg maka eloklah jage betui2..

sape kate jadi suri rumah senang?? heheh.. jd suri rumah pon mcm keja jugak.. penatt... nak jage anak... nak  masak.. membasuh baju.. kemas rumah... huhuh letih2.. tapi yg seronoknyer dpt besarkan anak depan mate sendiri.. n dpt lihat perkembangan anak2.. dari sehari ke sehari.. ilang sume penat bile tgk muke anak2.. kalo dior senyum n ketawa lglah seronok..

kerja?? hmm.. rindu sebenarnye nak kerja.. al maklumlah ade duit sendiri.. hehe.. tapi takpelah.. skang ni tgh try buat business online.. n tgh nak blaja lagi. kalo boleh nak dok umah n ade income masuk barulah seronok dok umah.. kikikik....

saye sekarang ade juai dress utk puteri2 yg comei.. silalah cuci mate yer.. kalo berminat leh pm saye.. saye leh bg special price..

Pink dress code 001


Pinky dress code 002

Light Brown code 003

White Dress code 004

Peach Dress code 005



Thursday, August 16, 2012

Cemas!! Terkunci di Luar Rumah

Salam, harini mmg drama sgt.. mane tak nyer drama terkunci di luar rumah.. huhuh.. begini citernyer................................


harini mcm biase pagi2 time anak2 tido aku basuh baju anak2... bile dah siap membasuh.. nak sidai kat luar.. bukaklah pintu dapur.. bukak jer pintu.. kucing dah mengiau-ngiau.. aku pon nak tutup pintu.. try pusing tombol.. "eh dah rosak ker tombol ni tak leh pusing".. aku pon bgtau mak pintu tombol ni dah rosak.. tak leh pusing.. aku pon sidai kain.. sambil mak cube2 pusing2kan tombol.. tak lame lepas tu mak pon kuar nak bg kucing makan.. tibe2 tup! mak tutup pintu...

"alamak! mak tertutup pintulah.." aku pon try pusing2 tombol pintu.. mmg dah terkunci.. huhuhuh.. dlm hati "Ya Allah anak aku kat dlm rumah mcm mane nak masuk nih".. aku n mak pon p pintu depan tapi berkunci jugak.. huhuhuhu.. mak try cungkil2 tak dpt bukak jugak.. akhirnyer aku ckp ngan mak nak p rumah kak min (biras) manelah tau ade kunci spare umah mak.. (sik bek rumah kami dekat2 jer)..

aku pon dgn bertuala tutup kepale (sik bek pakai tuala mase nk sidai kain kalo tak ade yg kene pakai lampin basah tutup kepale) p lah rumah kak min.. mase otw nk lintas jalan besar sume org yg lalu lang pandang jer aku.. pakai tuala.. aku pon jalan tunduk jer bawah kire batu hehehehe

sampai jer umah kak min..terus tnyer ade kunci spare tak.. mule2 kak min kate takde.. dlm hati "Ya Allah mcm mane ni anak2 dlm rumah"  aku pon masuk rumah kak min pinjam tepon terus call hubby.. bgtau hubby terkunci kat luar dgn mak.. hubby pon terkejut.. hubby suh call adik ipar mintak balik keje awai sikit... sbb sepatutnyer dier balik pukul 10.30am. after call hubby.. kak min nk call suami dier nak tnyer mane tau dier ade simpan kunci spare rumah mak... alhamdulillah ade kunci spare umah mak.. kebetulan dier tak bawak beg laptop lame harini.. syukur sgt2.. Allah jage anak2 aku. kebetulan pulak abg ipar bawak beg laptop baru arini.. beg laptop lame dier tinggalkan bersame kunci spare umah mak..

aku pon balik rumah dgn kunci.. otw balik dah nampak mak dah kelam kabut carik gergaji nak gergaji pintu.. sampai2 jer dpn pintu dah dgr kahdeeja nangis kuat.. huhuhu.. cian anak aku.. bukak jer pintu terus masuk dukung khadeeja.. tersedu2 nagis.. huhuhu ciannyer anak aku.. tapi aku syukur sgt2 sbb semua ni selamat kerana bantuan Allah.

tgk safiyya.. sedap jer tido sebelah kakak dier yg nangis kuat.. nagntuk sgt lah tuu... kalo tak asal akak dier nangis dier pon nak nangis sekali...

anyway thanks to Allah.. at the end of the day everything is going fine. and thanks to kak min n abg rizal sebab ade kunci spare rumah mak.. andalah penyelamat kami..


Sekian Terime Kasih..........................................

Monday, August 6, 2012

My New Blog

Salam semua, saye nak share my new blog.. meh ler singgah blog baru saye nih yer.. http://aqualilyprincesses.blogspot.com/



Sunday, August 5, 2012

Balik Rumah

Salam, saya n my imans dah balik rumah pd 6 June 2012, sorry lambt update.. alhamdulillah ketika keluar wad berat my imans 2kg n 1.98kg.. kalo korang nk tau my suppose due date ialah 8 june so bile ktorg kuar wad 6 jun tu kire mcm my imans baru lahirlah..


                                                              safiyya n khadeeja


Wednesday, April 25, 2012

Breastfeed anak ketika demam

Salam, harini sy demam bole ker nk breastfeed anak? Tak berjangkit demam ke nnti? Huhu.. ini lah antara delima para ibu yg menyusukan anak. terutamanyer ibu2 yg baru bergelar ibu.

hehehe.. tp sy dh dpt jawapan


jawapanye ialah 110% bolehhh sgt..sgt.. sbb ketika inilah ibu menghasilkan lebih byk antibodi utk melawan penyakit.. so takde masalah nk menyusukan anak.. tp for protection for your baby please use face mask utk elakkan baby terkena jangkitan selsema atau batuk dari kita. Susu ibu takde masalah kalo kite demam. lg bagus adelah.. sbb antibodi kite yg byk tu bagus utk baby.

info ni sume dpt mase sy demam n anak2 masih kat nicu.. so sgt takot nk bg susu sbb demam.. bgtau masalah ni kat nurse n doktor.. diorg suh bg lagi adelah.. sbb susu yg terhasil lg byk antibodi.

so kesimpulannyer teruskan menyusukan anak dgn susu ibu... tak kira apa dugaan sekali pon..

SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK UNTUK ANAK!

Monday, April 16, 2012

hospital rumah ke-2 saye

Salam seperti yg anda semua tahu my twins lahir tak cukup bulan n sekarang masih dlm rawatan dan menunggu berat 2kg untuk keluar dari hospital. Semenjaka my Nur Imans lahir hingga sekarang saye sentiase ulang alik ke hospital.. kire habis pantang ulang alik hospital lah..tapi takpe yg penting anak2 ibu stabil n besar dgn sihat

rutin harian:

pagi : pukul 6am pegi hospital bersama suami (tumpang suami pegi keje)
tgh hari n ptg : dok kat wad 6D.. perah susu n tgk anak2..
mlm : 7.50pm - 10.00pm : husband blk dari keje n kami tgk anak.. makan malam n baru kami balik rumah.

hmm rasenyer kire hospital rumah pertamalah kan.. heheh

lepas pantang dlm 25 hari.. saye dah stat drive sendiri p hospital.. sik bek kete auto.. kire halallah drive walaupon mak mertua riso tgk saye mcm pantang tak pantng.. tapi pepe pon semuanyer bismillah jerlah.. semoga semuanyer dipermudahkan..

di wad 6D (wad nicu) mmg ramai baby2 lahir tak cukup bulan.. ade ibu2 disini suruh saye dtg sekali sekala saje.. tp tak sampai hatilah.. yerlahkan sehari tak dtg tgk muke anak2 rase tak tentu arah, kite sebagai ibu seronok bile tgk muke anak.. dpt borak dgn anak2.. selalunyer saye akan berselawat n borak2 supaye anak2 kuat semangat dan cepat sihat..  tp setiap kali masuk jer bilik icu tgk anak2 hati menahan sedih n pilu bile tgk wayar2 n jarum cucuk sane sini kat bdn anak2.. tapi dpn anak tolak sume rase sedih cube happy2 jer jumpe anak2.. supaye anak2 pon rase tenang n tau ibu sentiase ade dgn diorg..

Monday, March 26, 2012

Susu kambing untuk demam kuning?

Salam, sy nk share pengalaman mengenai susu kambing untuk baby yg kene demam kuning. untuk pengetahuan anda.. saye sudah 1 minggu lebih tinggal di wad bayi khas di HBTAR Klang, dan dah mcm2 penyakit baby yg saye dpt lihat.. berdasarkan perkongsian dgn ibu2 disini. Antara penyakit yg sgt popular di sini x lain x bukan ialah demam kuning..


ramai yg ckp kalo anak demam kuning bg susu kambing sikit kat baby dlm setitik dua titik atau sesudu pon ade.. huhu.. atau ibu yg minum susu kambing untuk si anak sebelum menyusu n mcm2 lglah.. tapi untuk pengetahuan semua, segelintir baby yg kene demam kuning yg tinggi di situ kerana baby tersebut diberi susu kambing atau si ibu yg minum susu kambing sblm menyusukan anak.. pd asalnyer demam kuning si anak rendah jer.. tp bile si ibu atau baby diberi susu kambing.. demam baby tersebut terus mendadak tinggi.. sehingga merbahayekan nyawa baby jika tidak di rawat dgn segera..

Saya tak nafikan ade segelintir baby yg demam kuning, sihat dgn cepat bile diberi susu kambing sedikit, sebenarnyer semua ini ikut pd baby tersebut.. ade yg minum ok jer, ade baby yg lain bile minum mmg memudaratkan dn ade jugak yg menyebabkab baby meninggal.

oleh yg demikian jika, anak kuning cepat2 bwk ke klinik or hospital untuk mdpt rawatan segera..

berdasarkan ceramah penyusuan susu ibu disini, pemberian susu kambing pd baby yg demam kuning tidak dibenarkan oleh doktor kalo anak kene kuning sebaik2 ubat ialah bg susu ibu sahaja sbb demam kuning akan hilang cepat jika baby byk kencing dan berak. oleh yg demikian jika anak demam kuning selalu susukan anak.

Sunday, March 25, 2012

Bersalin pada usia kandungan 27 minggu

salam.. n alhamdulillah my twins 27 week survive..  saye ingat panjatkan rase syukur yg amat sgt pade Allah.. betui.. saye telah bersalin baby kembar perempuan pd usia kandungan 27 minggu pd 12 March 2012, dgn berat.. my 1st twin is 970g and 2nd twin is 880g..  begini citenyer..

sepanjang mengadungkan baby kembar ini.. saye bercuti tanpa gaji disebabkan saye pernah terjatuh pade usia kandungan 11 minggu.. dan keadaan rahim yg tak berapa kuat maka saye dinasihatkan oleh my Gyne utk bed rest saje dirumah.. seperti biase saye dok umah mmg tak buat ape.. satu hari tu saye p bilik air. tibe2 tgk ade spoting darah cair sikit.. sikit jer.. mcm setitik.. bg tau kat husband.. actually ni bukan kali pertama kuar darah macm ni seblum ni pon pernah kuar jugak.. sikit2. tapi lepas warded n darah dah takde baliklah umah.. kali ni ade lagik darah.. so ktorg decide p klinik private terdekat utk check. 

sampai ajer klinik.. tibe2 doktor bgtau dah bukak 5 cm.... masyaAllah.. mase dgr tu tuhan ajer yg tau betapa sedih dan takot nyer.. time2 tu jugak nangis.. sebab mmg tak rase sakit nk bersalin pon.. doktor nasihatkan supaye pergi hospital besar segera... sebelum berangkat.. doktor sempat bg kate2 semangat kat saye.. supaye jgn riso kuatkan semangat.. sebab doktor tu pon ade anak twin dan lahir hanye 600g dan 700g saje.. sekarang sudah besar dan sihat.. otw ke hospital hubby pegang tgn saye kuat2 dan kami berdoa sepanjang jalan supaya anak2 dalam kandungan selamat.

sampai jer hospital terus bawak kecemasan bersalin.. and terus anta p labour room.. doktor pakar pon datang check bukaan masih 5cm.. so dier tnyer nk bersalin operate or normal? saye ckp kalo heartbeat baby lemah saye nak operate kalo ok.. saye nk bersalin normal saje.. masuk labour room pukul 9 malam.. sampai esok pagi nyer pukul 10 pagi baru stat sakit nak bersalin...sepanjang malam tu saye mmg takde rase sakit.. ade pon contraction yn minor2 saje.. 

pukull 10 pagi dah stat sakit nak bersalin mase tu takde sape kat katil saye nurse2 sume sibuk uruskan org lain bersalin.. bile sorang nurse lalu saye panggil kate saye dah stat sakit n rase nak meneran.. nurse tu pegang perut n kate takde contraction pon.. ya Allah.. time mmg mmg rase nak marah.. kite tgh sakit2 kate takde contraction.. last dier pergi tinggalkan saye.. saye panggil nurse lain dier dtg tgk air ketuban dah sampai ujung.. tapi tak pecah2 lagi.. diorg call specialist.. and time2 tu air keutban pecah n kepale baby dah sampai ujung nak kuar dah.. time2 tu jugak nurse sume dtg.. n katil tu berubah cepat mcm transformers.. tau2 jer kaki dah letak kat besi. bile specialist dtg dier terus suruh teran n bersalin normal.. saye pon teran2.. akirnyer lahirlah my 1st princess kecik la sgt mcm botol mineral kecik letak kat dada dgr nangis "eekk" sikit diaorg terus bawak naik atas.. 4 minit lepas tu lahir my 2nd princess lagik kecik.. pon same letak kat dada nangis sikit terus bawak naik atas jugak.. alhamdulillah berkat doa dan bantuan dari Allah my twins selamat dilahirkan di Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah Klang.

Friday, March 16, 2012

My Nur Imans

Assalammualaikum
To
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Nur Iman Khadeeja Binti Saiful Azli
&
Nur Iman Safiyya Binti Saiful Azli

D.O.B : 13 March 2012


All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers