Monday, December 31, 2012

Baby muntah ikut hidung dan mulut

Salam, harini tergerak hati nak share info nih kepada para ibu yg baby masih dlm hari atau dah berumur 1 month yg mengalami masalah muntah ikut hidung dan mulut.

Masalah ini terjadi kepada saya ketika my nur imans dah pulang ke rumah..  setiap hari my Nur Iman Khadeeja akan muntah ikut hidung dan mulut. huhuhu.. kesian sgt tgk dier... lepas minum susu dah sedawa tp tgh2 tido atau jage tibe2 dier muntah ikut hidung dan mulut.. kite nih mmg tak rehat sgt.. tido ape tah lagik.. bukan ape takot mase kite tido dier muntah mcm tuh. \

Ada satu malam, mase tuh kat wad lagik... saye nih kat wad mmg tak tido.. yerlahkan.. anak kite anak prem... takot sgt.. anything can happen exspecially APNEA (lupa nafas for prem baby).. tido pon tido2 ayam ajer.. but i still keep think positive yg Allah sentiasa jage my babies.

Begini citernyer.. setiap malam adelah saat Mummy Aqualily jadi mcm org sasau (bak kate rakan sebelah katil yg selalu tgk saye kelam kabut menyusukan anak bile my babies 2-2 nangis) hehehe.. seperti biasa lepas menyusukan khadeeja saya susukan safiyya.... mase nak letak khadeeja dlm crib dier tibe2 dier muntah ikut hidung n mulut.. byk pulak tuh... huhuhuh mase tuh jugak angkat balik khadeeja bawak p jumpe nurse.. nurse terus terbalikkan dier n tepuk2 belakang dier sampai nangis n terus bawak p bilik rawatan utk check heart beat n pernafasan. Alhamdulillah.. sume ok.. sejak aritu.. kalo tidokan khadeeja kene tinggikan kepala.. around 45 darjah untuk elakkan muntah masuk balik ikut hidung. n prevent baby daripada tersedak.

Bila dah pulang ke rumah doktor bekalkan bermcm2 ubat... antaranyer ubt tahan muntah for baby.. my Paed ckp baby prem selalu muntah sebab di bhgian saluran makan n minum dier ade satu penutup yg mengelakkan makanan yg kite makan or minum keluar balik.. (muntah)  tapi for baby prem penutup di saluran itu masih tak kuat.. n sebab yg lain ialah diorg senang rase loya.. tu yg doktor bg ubat tahan muntah.. ubat tahan loya sebenarnyer..

so lepas nih kalo baby muntah ikut hidung n mulut cepat2 angkat baby.. meniarapkan atas peha dgn kepala kebawah sikit n tepuk2 belakang dier sampai dier nangis.. sambil2 tu kesat muntah yg kuar ikut hidung. Kalo baby dah menangis kuat.. maknenyer pernafasan dier dah ok.. kalo nmpak baby lemah or kurang nangis cepat2 bawak p hospital.. takot susu dah masuk paru2... baby dah susah nafas.

Thanks to Staff Nurse n Doktor at Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah.. kerana byk mengajar saya cara2 untuk menjaga baby Pre-Mature. (^_^).










No comments:

Post a Comment

All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers