Thursday, June 25, 2015

Hilangkan Pijar akibat Potong Cili

Assalamualaikum,

salam ramadhan kawan2.. lame sungguh tak bercerite... jadi arini nak cite pasai cara nak hilangkan pijar akibat potong cili atau cili kering dan seumpamanye.. Sebenarnye pekara ini telah terjadi kepada saya mgu lepas..balik keje prepare2 nak masak utk buke. lagiklah nak kene masak cepat2.. sume mesti pantas.. mcm WONDERWOMEN.. kikikik.. istilah utk para isteri yg bekerja+masak+kemas rumah + jage anak dan lain2 lg.. selagi boleh.. heheheh.. =)

opsss.. meleret sudah.. ok.. nak jadi kan cite.. saye plan nak masak mee sup.. potong cili merah sikit pastu p korek buang biji2 dalam cili tu gune jari..  mule2 ok jer.. sekali nak dekat2 buke pose jari dah mula rase panas + pedih.. = pijar. Bile dah terase mcm tu saye pon p lah cuci sabun n bilas.. kejap jer pastu rase balik.. alamak... pijarnye tangan.. dah lah time tu nak buke.. ape2 pon tahan dulu pijar tu n berbuke dulu bersama keluarga.. lepas jer buke terus teringat atok penah ajar.. kalo pijar amik minyak masak sapu kat tangan yang pijar gosok2.. pastu cuci.. mule2 tu mcm rase nk hilang tak lame pon pastu rase balik pijar n panas.. alamak tak leh jadi ni.. kene tnye pada yg pakar jugak amik phone terus tnye Encik google CARA NAK HILANGKAN PIJAR.

sekali google byk care upenye

antaranye

sapu dengan Air Gula, gosok tangan dengan Garam Halus, gosok tangan dalam beras, sapu garam kat tngan pastu salai tangan berdekatan api (tak berani nk cube.. karang jadi tangan panggang pulak), basuh dgn air beras, rendam tangan dengan Air Suam  + Garam dan lain2 lg.

Saya pon cube lah gune cara gosok tangan dalam beras.. katenye kanji beras tu yg akan hilangkan pijar.. lagi byk kanji kagi bagus.. tp rasenye beras saye kurang kanji kot.. mcm tak jalan jer.. huhuhuh pastu nk try lumur garam kat tangan sambil gosok2.. tak jalan jugak.. mungkin sebab garam tak cukup halus kot.. aisehh last2 try amik air suam campur dengan garam pastu rendam tangan.. n... IT'S WORK,, yehhhh alhamdulillah mase rendam tangan dengan AIR SUAM + GARAM tangan terasa  mcm kebas2 kat tmpt pijar tu.. pastu bile angkat tangan cuci dengan air bersih.. tangan dah tak pijar... yeahhhh.. akhirnye..

so kawan2 kalo tangan pijar cepat2 amik air suam sikit + garam dalam 5 sudu kecik pastu rendam tangan lame sikit..

ok itu sahaja perkongsian harini selamat mencube bye.. salam.. =)

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

All My Love Now and Forever

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers